Δεν κυοφορεί πλέον η Tian Tian, το θηλυκό γιγάντιο πάντα που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. Οι ειδικοί λένε πως οι ορμόνες της και η συμπεριφορά της δείχνουν πως συνέλαβε και κυοφόρησε αλλά έχασε, στο τέλος της κύησης, το μικρό της.

Η Tian Tian είχε γονιμοποιηθεί τεχνητά τον περασμένο Απρίλιο και έδειχνε για πολλές εβδομάδες σημάδια εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο, πλέον έχει επιστρέψει στις συνήθειες και το μοτίβο συμπεριφοράς των πάντα που δεν κυοφορούν.

«Μια τέτοια απώλεια υπήρχε πάντα στο μυαλό μας ως σημαντική πιθανότητα, καθώς συμβαίνει στα γιγάντια πάντα όπως και σε πολλά ζώα, και στους ανθρώπους», ανέφερε εκπρόσωπος του Royal Zoological Society της Σκωτίας.

«Η ομάδα μας, φροντιστές, κτηνίατροι, όλο το προσωπικό εργάστηκε ακούραστα για να διασφαλίσει πως η Tian Tian θα λάμβανε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Την παρακολουθούσαν από μακριά και είχαν κλείσει το χώρο των πάντα για το κοινό ώστε να έχει ησυχία και ηρεμία. Ακόμα συντάσσουμε μια αναφορά με όλες τις επιστημονικές πληροφορίες που συλλέξαμε αλλά είμαι βέβαιος πως κάναμε ό,τι ήταν δυνατό», πρόσθεσε.

Ο χώρος όπου ζουν τα πάντα θα μείνει κλειστός έως το τέλος της εβδομάδας ώστε η Tian Tian να έχει το χρόνο να επιστρέψει στη ρουτίνα της.

Ο ζωολογικός κήπος «νοικιάζει», όπως χαρακτηριστικά γράφει το BBC, την Tian Tian και το αρσενικό πάντα Yang Guang από την Κίνα έναντι περίπου 600.000 λιρών το χρόνο και ήλπιζε πως ένα μικρό πάντα θα προσέλκυε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Ορισμένοι ειδικοί, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, πιστεύουν πως τα χρήματα που δίνονται για την αναπαραγωγή των πάντα σε αιχμαλωσία θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούνται για την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.