Κάτω από όλη αυτή τη γούνα, είναι πιθανό να χτυπά μία μικροσκοπική καρδιά… Το μόνο θηλυκό γιγάντιο πάντα που ζει στη Σκωτία, η Tian Tian, βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση και οι φροντιστές της έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό από τη στιγμή που οι εξετάσεις της έδειξαν πως είναι πιθανό να εγκυμονεί.

Εάν τα σενάρια επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο μικρό πάντα που γεννιέται στη χώρα.

Είναι όμως τόσο μεγάλος ο «γρίφος» του συγκεκριμένου είδους που κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ακόμα για το εάν υπάρχει εγκυμοσύνη και στην πραγματικότητα η μόνη ασφαλής ένδειξη θα είναι η έναρξη του τοκετού.

Οι φροντιστές της Tian Tian έχουν πρόσβαση στις κάμερες που παρακολουθούν το πάντα ακόμα και μέσω των κινητών και των λάπτοπ τους ούτως ώστε να μην χάσουν κανένα στιγμιότυπο ακόμα και αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι τους.

Η Tian Tian ζει στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου μαζί με τον σύντροφό της Yang Guang.

Τα δύο πάντα ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Κίνα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο το 2011 και θα φιλοξενηθούν στο Εδιμβούργο έως το 2021, προσφέροντας στη σκωτσέζικη οικονομία 47 εκατ. λίρες.

Ωστόσο, η συμφωνία του «δανεισμού» τους προβλέπει πως εάν υπάρξει απόγονος, αυτός ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και θα πρέπει να μεταφερθεί εκεί μόλις κλείσει δύο χρόνια ζωής, ηλικία στην οποία τα πάντα εγκαταλείπουν τη μητέρα τους στη φύση.

Τα έμβρυα των πάντα αρχίζουν να αναπτύσσονται μόλις τις τελευταίες εβδομάδες της 5μηνης κύησης και γεννιούνται με βάρος περίπου 140 γραμμάρια.

Η μόνη ένδειξη που έχουν οι ειδικοί- αφού να φανεί στην κοιλιά της Tian Tian η εγκυμοσύνη αποκλείεται – είναι τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης στα ούρα της. Αυτό μπορεί να δείχνει εγκυμοσύνη, εξήγησε εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, αλλά και «εγκυμοσύνη- φάντασμα». Ακόμα και αν είναι κανονική εγκυμοσύνη, πρόσθεσε, είναι πιθανό να μην φτάσει στην ολοκλήρωσή της και το σώμα της να απορρίψει το μικρό.

Οι φροντιστές της παρατήρησαν και τη συμπεριφορά της, καθώς μοιάζει να φτιάχνει τη φωλιά της, αλλά και τον ύπνο της που φτάνει τις 16 ώρες την ημέρα. Ωστόσο καμία από τις ενδείξεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα έως ότου αρχίσει ο τοκετός.

Παρά την αβεβαιότητα το προσωπικό ετοιμάζεται πλήρως για την πιθανή γέννα: στο ζωολογικό κήπο έχουν ήδη φτάσει ειδικές θερμοκοιτίδες και ο ειδικός στα πάντα Haiping Hu από το κινεζικό Κέντρο Προστασίας και Έρευνας.

Δείτε τις φωτογραφίες