Κι όμως, οι ουρακοτάγκοι έχουν «γλώσσα»

Μια νέα μελέτη εντόπισε σταθερές χειρονομίες και κραυγές γεμάτες νόημα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:30
18/12/2019
Κι όμως, οι ουρακοτάγκοι έχουν «γλώσσα»
2
loading

Ο ουρακοτάγκος, ο μακρινός ξάδερφός μας, έχει τον δικό του τρόπο για να λέει στον άλλο «φύγε μακριά» ή «δώσε μου αυτό».

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που αποκρυπτογράφησε τη «γλώσσα» των χειρονομιών και των φωνητικών σημάτων των ουρακοτάγκων που ζουν σε προστατευόμενο δρυμό του Βόρνεο.

Όπως γράφουν στο άρθρο τους στο «International Journal of Primatology», οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν ένα λεξικό ουρακοτάγκου-ανθρώπου, καθώς οι εκφράσεις τους είχαν σταθερό νόημα και αναφορά.

Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με επικοινωνία μητέρας και παιδιών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Οι ερευνητές βρήκαν σε διάστημα παρατήρησης 2 ετών πάνω από 1.300 διαφορετικά σήματα, τουλάχιστον 11 φωνητικές εντολές και 21 χειρονομίες λειτουργούσαν όμως σταθερά με τον ίδιο τρόπο.

«Σκαρφάλωσε πάνω μου», «φύγε μακριά», «παίξε μαζί μου», «σταμάτα το αυτό» και τέτοια πράγματα λένε οι ουρακοτάγκοι μεταξύ τους. Άλλα πάλι σήματα είναι αναπάντεχα περίπλοκα, καθώς διαφορετικός συνδυασμός φωνής και χειρονομίας μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο.

Το 90% εξάλλου τέτοιων ηχητικών σημάτων συναντούν απάντηση, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Και να φανταστείτε, καταλήγουν, πως οι ουρακοτάγκοι είναι από τα πιο μοναχικά πρωτεύοντα, χωρίς καμιά ιδιαίτερη κοινωνική ζωή…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΌΣ

    Εδώ και αιώνα γνωστό από τα πρώτα μας συνέδρια.

  2. avatar αναρχοουρακοτάγκοι

    Άλλο ένα αρθρο για τις καταλήψεις χαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει