Στη δεκαετία του 1970, η NASA είχε στείλει δύο οχήματα στον Κόκκινο Πλανήτη (Viking landers), σε μια θριαμβευτική αποστολή που κόμισε πολύτιμες γνώσεις.

Μόνο που αυτό δεν ήταν όλο. Ένα από τα πειράματα που είχαν γίνει παρείχε τις πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον Άρη, ενδείξεις που δεν θεωρήθηκαν αποδείξεις και πέρασαν έτσι στα «ψιλά».

Αυτό μας λέει ο Dr Gilbert Levin, που σκάρωσε τότε τα πειράματα και εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος πως όσα δεν αποκαλύφθηκαν ήταν πράγματι δράσεις εξωγήινου πολιτισμού. Και μάλιστα οι απόψεις του βρήκαν τον δρόμο ως το «Scientific American».

Το μοιραίο πείραμα, που ονομαζόταν Labeled Release (LR), ήταν κάτι απλό: έριξαν μερικά αραιωμένα θρεπτικά συστατικά στο χώμα του Άρη, πλάι σε ένα ραδιενιεργό ισότοπο άνθρακα. Αν ίχνη ζωής απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη, υπέθεταν οι ερευνητές, τότε το ραδιενεργό ισότοπο θα απελευθερωνόταν και η συσκευή θα το ανίχνευε.

Και τα δύο Viking landers εκτέλεσαν το πείραμα (Viking Molecular Analysis Experiment) και αμφότερα εντόπισαν την ανίχνευση. Το πείραμα επαναλήφθηκε έπειτα από μία εβδομάδα, αυτή τη φορά όμως δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Το 1976 λοιπόν ο Levin και η συνεργάτιδά του, Dr Patricia Ann Straat, χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «μη αποφασιστικά».

Και καθώς το πείραμα δεν ανίχνευσε οργανική ύλη, η NASA κατέληξε πως ό,τι προκάλεσε τον εντοπισμό ήταν «μια χημική αντίδραση που ομοιάζει στη ζωή».

Μόνο που από το 2016 οι δύο συνεργάτες επανεξετάζουν τα ευρήματα και τα ελέγχουν με μια σειρά ακόμα πειραμάτων που έχουν γίνει στα 43 αυτά χρόνια και μας λένε πως είχαμε πράγματι επιβεβαίωση του ενδεχομένου ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Τώρα είναι σίγουροι!

Ο Levin καλεί τη NASA να επαναλάβει το πείραμα στον Άρη, κάτι που δεν συνέβη στην πρόσφατη αποστολή. Του υποσχέθηκε όμως πως θα γίνει σε κάποια επόμενη…