Στο λαμπραντόρ O’Neil χρωστούν τη ζωή τους δύο εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών από τις ΗΠΑ. Το 18μηνο σκυλί τους ειδοποίησε εγκαίρως για ένα όχημα εκτός ελέγχου είχε «σκαρφαλώσει» στο πεζοδρόμιο και κατευθυνόταν προς το μέρος τους με την όπισθεν.

Οι δύο εκπαιδευτές περπατούσαν με τον O’Neil στο San Rafael της Καλιφόρνια όταν εκείνος ξαφνικά σταμάτησε και γύρισε το κεφάλι του κοιτώντας πίσω.

Ο Todd Jurek αντιλήφθηκε την κίνηση και κοίταξε γύρω του, βλέποντας ένα μαύρο αυτοκίνητο να έρχεται με ταχύτητα από πίσω τους.

Ίσα που πρόλαβε να τραβήξει στη γωνία την Danielle Alvarado, μαθητευόμενη εκπαιδεύτρια που είχε δεμένα τα μάτια της, καθώς το αυτοκίνητο πέρασε με ταχύτητα από εκεί ακριβώς που βρίσκονταν λίγα δευτερόλεπτα πριν.

«Νομίζω πως ο σκύλος κοίταξε πριν από μένα», δήλωσε ο Jurek, που εργάζεται για την οργάνωση Guide Dogs for the Blind.

Δεν έγινε γνωστό πώς η 93χρονη οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

Ο O’Neil πρέπει ακόμα να περάσει κάποια τεστ για να μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ως σκύλος-οδηγός, ωστόσο ο Jurek πιστεύει πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

«Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα σκυλί για ένα τέτοιο δραματικό περιστατικό», είπε.

Η οργάνωση Guide Dogs for the Blind ανατρέφει και εκπαιδεύει περίπου 300 κουτάβια το χρόνο τα οποία γίνονται αχώριστοι σύντροφοι ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο