Περιβαλλοντικό φόρο θα βάλει η Γαλλία στις πτήσεις που αποχωρούν τα αεροδρόμιά της

Θα κυμαίνεται από 1,50 μέχρι και 18 ευρώ και θα ξεκινήσει από το 2020


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23:48
09/07/2019
Περιβαλλοντικό φόρο θα βάλει η Γαλλία στις πτήσεις που αποχωρούν τα αεροδρόμιά της
1
loading

Περιβαλλοντικό φόρο θα επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση σε όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από τα γαλλικά αεροδρόμια, ύψους από 1,50 μέχρι και 18 ευρώ. Ο φόρος που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση θα αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες και το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2020.

«Δεν τίθεται θέμα ότι ο εθνικός αερομεταφορέας μας θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση», παραδέχτηκε η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Οικολογικής Προστασίας.

Ο φόρος αυτός θα αφορά μόνο τις πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία και όχι εκείνες που φτάνουν στη χώρα. Θα καθορίζεται ανάλογα με το δρομολόγιο και τη θέση, για παράδειγμα θα ανέρχεται στο 1,5 ευρώ για την οικονομική θέση στις πτήσεις εσωτερικού και εντός χωρών της ΕΕ και θα φτάνει τα 18 ευρώ για τη διακεκριμένη θέση σε πτήσεις εκτός χωρών της ΕΕ. Δεν θα ισχύει όμως για τις πτήσεις με ανταπόκριση και για εκείνες με προορισμό την Κορσική και τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Εκτιμάται ότι από τον φόρο αυτό θα συγκεντρωθούν 180 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν για την ανάπτυξη πιο οικολογικών υποδομών στον τομέα των μεταφορών, κυρίως στους σιδηροδρόμους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μετοχές πολλών αεροπορικών εταιρειών κατέγραψαν πτώση μετά την ανακοίνωση αυτή με  -5,2% για την Air France, -4,8% για τη Ryanair, -4% για την easyJet και περίπου -3% για τη Lufthansa γύρω στις 15.55 (ώρα Ελλάδας).

Οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος πάντως εκτιμούν ότι ο γαλλικός φόρος δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και είναι χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Μεταφορές και Περιβάλλον» (T&E) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, υπολογίζει ότι τα έσοδα της Γερμανίας από αεροπορικούς φόρους φτάνουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως και της Βρετανίας ξεπερνούν τα 3 δισ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Mpamphs2

    [...]πληρώνεις έτσι θα πάει από δω και περα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει