Ως μακρινοί συγγενείς οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες έχουν πολλά κοινά, μεταξύ των οποίων και η κλίση τους στη δεξιοχειρία.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Westminster στο Λονδίνο, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Gillian Forrester.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα της Δρ. Forrester μαγνητοσκόπησε για πέντε χρόνια τις κινήσεις των χεριών ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα άτομα κάθε είδους, σε ποσοστό 90% προτιμούσαν να κρατούν αντικείμενα με το δεξί τους χέρι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικρούουν την άποψη ότι η επικράτηση της δεξιοχειρίας συνδέεται με την ανάπτυξη της γλώσσας και κατ’ επέκταση αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

«Αυτό που προκύπτει από την έρευνά μας είναι ότι η δεξιοχειρία πιθανότατα κληρονομήθηκε από κάποιον κοινό πρόγονο ανθρώπων και χιμπατζήδων και συνδέεται με τη χρήση εργαλείων πριν την εξέλιξη της γλώσσας, κάτι που συνάδει και με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εργαλεία με το δεξί τους χέρι εδώ και 2,5 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η γλώσσα εξελίχθηκε πριν 100.000 χρόνια», τόνισε η Δρ. Forrester.

Πηγή: econews.gr