Ο τίτλος της «πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013» απονεμήθηκε στην πόλη της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, σε μια ένδειξη αναγνώρισης για τις καλές περιβαλλοντικές της πρακτικές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Συγχαίρω τη Νάντη που τιμήθηκε με τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013, που συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ.

«Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση για τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, κυρίως στους τομείς της τοπικής συμβολής στις μόνιμες μεταφορές και τη χρήση των εδαφών, στους αστικούς χώρους πρασίνου, την κατανάλωση νερού και τον αγώνα κατά της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο επίτροπος.

Πέντε πόλεις έχουν τιμηθεί με τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης από το 2010. Η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη, ακολουθούμενη από το Αμβούργο το 2011, και τη Βιτόρια (Ισπανία) το 2012. Η Νάντη θα παραχωρήσει τον τίτλο αυτό στην Κοπεγχάγη το 2014.

Η πόλη αυτή, δήμαρχος της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών ο σημερινός πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Σοσιαλιστής Ζαν-Μαρκ Ερό, βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Λίγηρα, Ερντρ και Σέβρ, 55 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γαλλίας στον Ατλαντικό.

Είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, με πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκους και αστική έκταση 534,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η βράβευσή της σημειώνεται παρότι η γαλλική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια διένεξη σχετικά με το σχέδιο του αμφιλεγόμενου αεροδρομίου της Νοτρ Νταμ Ντε Λαντ, κοντά στη Νάντη.

Το έργο, το οποίο έχει εγκρίνει ο Ερό αλλά αμφισβητείται από τους οικολόγους συμμάχους του, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και να αντικαταστήσει το σημερινό αεροδρόμιο «Ναντ Ατλαντίκ». Το κόστος του υπολογίζεται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ.