Όταν η Σελήνη επισκίασε τον Ήλιο, αφήνοντας ίχνη σκότους πάνω από την Αμερική πριν από περίπου δέκα ημέρες, εκατομμύρια άνθρωποι κοίταξαν ψηλά στον ουρανό για να γίνουν μάρτυρες ενός από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που μπορεί να μας χαρίσει η φύση.

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι ακόμα πιο τυχεροί που παρακολούθησαν την δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου από το διάστημα και είδαν τα λαμπερά χρώματα της Γης να καλύπτονται με μια μικρή μαύρη «κηλίδα».

Ιαπωνικός δορυφόρος «φυλάκισε» τη σκιά της Σελήνης καθώς έριχνε το «βάρος» της στο βόρειο Ειρηνικό σε ένα ραντεβού με την αμερικανική ήπειρο.

Και μπορεί η σκιά να φαίνεται αμελητέα από το διάστημα συγκριτικά με την επιφάνεια της Γης δεν θα πρέπει όμως να μένουμε με την εντύπωση ότι η Σελήνη είναι απλώς ένας μικροσκοπικός βράχος στον ουρανό.

Στην πραγματικότητα ξεπερνάει σε μέγεθος το ¼ του μεγέθους της Γης, ωστόσο η εγγύτητα της στον πλανήτη μας και το γεγονός ότι ο Ήλιος δεν καλύφτηκε πλήρως από τη Σελήνη, έκαναν τη σκιά να μοιάζει με μια μελανιά στην επιφάνεια της Γης.

Το φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης έγινε ορατό αρχικά σε χώρες της Ασίας και στη συνέχεια στις ΗΠΑ ενώ το «δαχτυλίδι της φωτιάς» έγινε ορατό για διάστημα 5 λεπτών σε κάθε σημείο.

Δορυφόρος κατέγραψε τη σκιά της Σελήνης στην επιφάνεια του πλανήτη μας

Αεροπλάνο στις Φιλιππίνες πετάει έχοντας για φόντο τη δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου

Η έκλειψη Ηλίου όπως έγινε ορατή από την Αριζόνα