Προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μέχρι το τέλος της χρονιάς, πριν από την προθεσμία που είχε ανακοινωθεί, καταβάλλει η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε τον στόχο μας μέσα στην τρέχουσα χρονιά», αντί για τον Ιανουάριο του 2012, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γκόσι Χοσόνο, κατά την 55η ετήσια σύνοδο της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Ο Χοσόνο έχει αναλάβει την επίλυση της πυρηνικής κρίσης που προέκυψε μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα οι ιαπωνικές αρχές και η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, προέβλεπαν ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα κατάφερναν οι τρεις αντιδραστήρες να βρεθούν σε κατάσταση «διακοπής εν ψυχρώ» (θερμοκρασία στο βάθος της δεξαμενής κάτω από 100 βαθμούς Κελσίου).

Σε δύο από τις μονάδες, οι θερμοκρασία βρίσκεται ήδη κάτω από το επίπεδο αυτό εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η σταθεροποίηση των εγκαταστάσεων προϋποθέτει επίσης τον περιορισμό των ραδιενεργών αποβλήτων, που εξακολουθούν να διαρρέουν από το εργοστάσιο.

Σειρά μέτρων έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση της ψύξης των αντιδραστήρων και για να προληφθεί η μεγαλύτερη διαρροή ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον, όπως η κατασκευή ενός υποθαλασσίου φράγματος και η πλήρης κάλυψη των αντιδραστήρων.

Πέρα από τη σταθεροποίηση του εργοστασίου, η Ιαπωνία πρέπει να διαχειριστεί και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την καταστροφή, όπως η μόλυνση των εδαφών γύρω από το εργοστάσιο.

Οι περιοχές δεν θα είναι κατοικήσιμες για πολλές δεκαετίας , έχουν παραδεχτεί οι αρχές, που θα πρέπει να μεριμνήσουν για τους περίπου 80.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.