H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα εξετάσει το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, στο συμβούλιο των κυβερνητών που αρχίζει σήμερα στη Βιέννη.

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, ύστερα από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, το μεγαλύτερο δυστύχημα ύστερα από αυτό στο Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία (πρώην σοβιετική δημοκρατία), η υπηρεσία του ΟΗΕ θέλει να απαντήσει στις αυξανόμενες ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης που εξήγγειλε κατά την υπουργική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο για την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο είχε προτείνει να καθιερωθούν επιθεωρήσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες στους πυρηνικούς σταθμούς που υποδεικνύει και εποπτεύει η ΙΑΕΑ, τις οποίες κατόπιν να δημοσιοποιεί.

Την πρόταση επιδοκίμασαν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Το συμβούλιο των κυβερνητών που συνεδριάζει έως την Παρασκευή θα εξετάσει επίσης το θέμα του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, στους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ επετράπη να επισκεφτούν περισσότερες εγκαταστάσεις από τις συνήθεις. Η καλή βούληση που επιδεικνύουν οι Ιρανοί δεν έχει πείσει τους σκεπτικιστές, κυρίως τους Βρετανούς.