Στα τέλη του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης «πράσινης γειτονιάς», στην Αγία Βαρβάρα, στο πλαίσιο μετασχηματισμού μεγάλης έκτασης τμημάτων του αστικού χώρου σε περιοχές μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Το έργο, το οποίο σχεδιάζει και συντονίζει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, εκτελείται στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών με βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κόσμου και αποτελεί το πιο τεχνολογικά προηγμένο έργο που κατασκευάζεται στη χώρα μας και στην Ευρώπη σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», τα έργα αναβάθμισης στα κτίρια θα γίνουν με τη χρήση υλικών, τεχνικών και μεθοδολογιών που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος και σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, θα οδηγήσουν σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Ακόμη, προβλέπεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και του νερού.

Παράλληλα, θα γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με σκοπό τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, με έργα αύξησης του πράσινου και διευκόλυνσης της κίνησης του αέρα.