Τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εκταμιεύσουν τα εδώ και χρόνια εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ποτότσνικ η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της ρύπανσης της λίμνης και την προαγωγή της αποκατάστασής της, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά με τις πληρωμές από το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής, επειδή δεν πληρούνταν οι ειδικοί όροι για την πραγματοποίηση των πληρωμών αυτών.

«Όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων “η Κορώνεια είναι ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε και ούτε ντράπηκε ποτέ κανείς”. Για το οικολογικό αυτό έγκλημα, αντί να τιμωρούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι, τιμωρούνται όλοι οι Έλληνες (αυτοί είναι που στο τέλος θα πληρώσουν τον λογαριασμό), τη δε ανικανότητα και ανευθυνότητα της πολιτείας πληρώνουν, και μάλιστα πολύ ακριβά με την υπονόμευση της υγείας τους και όχι μόνο, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής