Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, ανακοίνωσε την ελεύθερη διάθεση γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, μέσω του διαδικτυακού τόπου geodata.gov.gr.

Η Επιτροπή η οποία αποτελεί το ανώτατο συντονιστικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργώ αποτελεί διάδοχη μορφή του ΟΚΧΕ (Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας), ο οποίος διαθέτει στοιχεία των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, η ποιότητα των οποίων συχνά είναι δυσανάλογη της ποσότητάς τους.

Το geodata.gov.gr αποτελεί προάγγελο της Εθνικής Γεωπύλης, η οποία θα δημιουργηθεί από τον ΟΚΧΕ σε εφαρμογή του νόμου 3882/10 (ΦΕΚ Α 166/22.09.2010) για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).

Κάθε πολίτης, ΜΚΟ, μελετητής, μηχανικός και ερευνητής μπορεί ελεύθερα, μέσω της ιστοσελίδας www.geodata.gov.gr, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία όπως τα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε αεροφωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, στην ακτογραμμή, στα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε πολλά άλλα στοιχεία, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμα.

Ο νέος νόμος θέσπισε γενικές αρχές, κανόνες, μέτρα και διαδικασίες σε διοικητικό και τεχνολογικό επίπεδο για την οργάνωση ενιαίων πρακτικών διαχείρισης, διάθεσης και κοινοχρησίας γεωχωρικών πληροφοριών. Στόχος είναι ο καθένας με μερικά «κλικ», να μπορεί να ξέρει πού και με ποιο τρόπο μπορεί άμεσα να επενδύσει στη χώρα. Με την πρωτοβουλία αυτή η Ελλάδα γίνεται μία από τις δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν ελεύθερα γεωχωρικά δεδομένα.

Με την ΕΥΓΕΠ και το ν.3882/2010, η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Χωρικών Πληροφοριών, ενσωματώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/2/ΕΚ, γνωστή και ως Οδηγία INSPIRE. Από την κοινοχρησία γεωχωρικών δεδομένων έχει γίνει εξοικονόμηση περισσότερων από €15 εκατ. για τη Δημόσια Διοίκηση.