Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων διοργάνωσε σήμερα το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διήμερου «φόρουμ πολιτών» που πραγματοποίησε στο νομό Κοζάνης, με τίτλο : «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην πόλη σας».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ως ομιλητές, οι ευρωβουλευτές Μπάμπης Αγγουράκης και Θόδωρος Σκυλακάκης.

Εκπρόσωποι φορέων της περιοχής ζήτησαν να μη σταματήσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη, αλλά – προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μείωση των ρύπων – να βελτιωθούν οι όροι επεξεργασίας του με τη βοήθεια της νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και με επενδύσεις, που θα τηρούν τους θεσπισμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας. Όλοι οι φορείς έθιξαν το ζήτημα της ανάγκης να προστατευτεί η δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν και να εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσουν παράλληλα με το λιγνίτη και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την ανάγκη συνδυαστικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, υδροηλεκτρική, βιομάζα), ώστε να αποδίδουν «προστιθέμενη αξία» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης. Κατά της λογικής του «εμπορίου ρύπων» και του «ο ρυπαίνων που μπορεί να πληρώνει, μπορεί και να ρυπαίνει» τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Οι δύο ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα προβλήματα της περιοχής στο ευρωκοινοβούλιο και στα όργανα στα οποία συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.