Δεκάδες σημεία κατάδυσης κλείνει η Ταϊλάνδη μετά τη σοβαρή ζημιά που έχουν προκαλέσει τα ασυνήθιστα θερμά νερά στους κοραλλιογενείς υφάλους της Θάλασσας Ανταμάν, ενός από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην Μπανγκόκ.

Περισσότερα από τα μισά από τα 150.000 στρέμματα κοραλλιογενών υφάλων της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί εκτεταμένη λεύκανση, ένα φαινόμενο που προκαλείται κυρίως από την αυξημένη θερμοκρασία των θαλασσών για μια παρατεταμένη περίοδο.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών που οφείλεται στην καταστροφή, λόγω των ασύνήθιστα θερμών θαλασσών, ενός μονοκύτταρου άλγους που ζει στον ιστό των κοραλλιών δίνοντάς τους ένα καφετί χρώμα.

Το φαινόμενο πλήττει και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Διεθνής ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων στ’ ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, βρήκαν ότι το 80% ορισμένων ειδών κοραλλιών πέθαναν στο διάστημα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο.

Οπαδοί της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος επιρρίπτουν ευθύνες για την απονέκρωση των υφάλων στον ανεξέλεγκτο τουρισμό, στο βάδισμα πάνω στα κοράλια, στην αγκυροβόληση σκαφών στους υφάλους και στη μόλυνση της Θάλασσας Ανταμάν, η οποία με τα γαλάζια νερά της και τις παρθένες λευκές αμμουδιές της προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.