Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από τις 19 Δεκεμβρίου κόβουν την ανάσα. Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes, που βρίσκεται περίπου 37 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Reykjavik, μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας εξερράγη. Ο ουρανός κοκκίνισε και εκατοντάδες κυβικά μέτρα λάβας απελευθερώνονταν ανά δευτερόλεπτο.

«Τα “συντριβάνια” λάβας έφταναν τα 150 μέτρα ύψος» εξηγεί, μιλώντας στο Newsbeast, ο Αντώνης Σικαλιάς, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ισλανδία.

«Η λάβα του ηφαιστείου ήταν ορατή τα τελευταία τρία 24ωρα από το Reykjavik, που απέχει περίπου 37 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Η εικόνα, όμως, έχει αρχίζει σιγά σιγά να σβήνει» μας λέει.

ηφαίστειο ισλανδία
Φωτογρφαία που δείχνει πως φαινόταν η λάβα από το Skogar που απέχει 10 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο

Ο Αντώνης Σικαλιάς, ο οποίος είναι ξεναγός στην εταιρεία arktos.is και λόγω της εργασίας του έχει βρεθεί αρκετές φορές στο ηφαίστειο, δηλώνει πως τα όσα έχει δει τις τελευταίες ημέρες με τα ίδια του τα μάτια τον έχουν συγκλονίσει.

«Τα τελευταία τρία χρόνια είναι η τετάρτη έκρηξη του ηφαιστείου. Φέτος πρόκειται για τη δεύτερη. Το τελευταίο δίμηνο έκανε μέχρι και 2.000 σεισμούς την ημέρα.

«Νιώθαμε το έδαφος να “χορεύει” συνέχεια» υπογραμμίζει εξηγώντας όμως πως οι Αρχές της Ισλανδίας ήταν πλήρως προετοιμασμένες και ο κόσμος, ενημερωμένος για το τι πρέπει να κάνει.

 Ηφαίστειο Ισλανδία
Εικόνα από το Skogar που απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης

«Η γη κόπηκε στα δύο σε πολλά σημεία»

«Η έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε αρκετά κοντά στο ιδιαιτέρως δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό spa “Blue Lagoon”».

Η πόλη Grindavik που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το ηφαίστειο εκκενώθηκε πριν από έναν περίπου μήνα, καθώς οι επιστήμονες περίμεναν την έκρηξη. Στόχος ήταν να προστατευτούν οι 4.000 κάτοικοί του, καθώς εάν έφτανε εκεί η λάβα, θα δημιουργούσε μεγάλη η καταστροφή. Ήταν τόσο άψογα οργανωμένη η επιχείρηση της εκκένωσης, που πραγματοποιήθηκε σε μία μόλις ώρα.

Στο Grindavik υπάρχουν, όμως, αρκετές καταστροφές. Μπορεί η λάβα να μην έφτασε εκεί, αλλά λόγω των ισχυρών σεισμών έχουν ανοίξει οι δρόμοι, έχουν μεγάλα ρήγματα. Η γη κόπηκε στα δύο σε πολλά σημεία» υπογραμμίζει.

Εικόνα που δείχνει πως φαινόταν την πρώτη ημέρα της έκρηξης το ηφαίστειο από το το Perlan στο Reykjavik

«Ένα ρήγμα 800 μέτρων το οποίο μέσα σε μισή ώρα έφτασε τα 4 χιλιόμετρα»

«Το μάγμα της λάβας συγκεντρώθηκε σε ένα σημείο κάτω από την πόλη Grindavik και κάλυψε μία έκταση τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Προχτές άρχισε να φαίνεται ένα ρήγμα 800 μέτρων, το οποίο μέσα σε μισή ώρα έφτασε τα 4 χιλιόμετρα! Από το εν λόγω ρήγμα ανέβλυζε μάγμα» λέει στο Newsbeast ο Αντώνης Σικαλιάς.

«Δεν έχουμε τρομάξει, γιατί είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει και ξέρουμε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι απολύτως προετοιμασμένος. Δεν υπάρχει φόβος. Μόνο όσοι έμεναν στο Grindavik ανησύχησαν περισσότερο, διότι έπρεπε να απομακρυνθούν.

Δίπλα από το Blue Lagoon υπάρχει ένα μεγάλο γεωθερμικό εργοστάσιο και οι Αρχές ανησύχησαν ότι μπορεί σε περίπτωση που η λάβα έφτανε εκεί, να καταστρεφόταν και οι κάτοικοι θα έμεναν χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό. Έτσι, άμεσα προχώρησαν στην κατασκευή ενός τείχους, που μοιάζει με βουνό από χαλίκια ύψους έξι μέτρων και περικλύει το γεωθερμικό εργοστάσιο αλλά και το Blue Lagoon» μας εξηγεί.

Ο Αντώνης Σικαλιάς με φόντο την έκρηξη του ηφαιστείου

«Το ηφαίστειο έβγαζε 100 με 200 κυβικά μέτρα λάβα το δευτερόλεπτο»

Αναφερόμενος στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο Αντώνης Σικαλιάς τονίζει ότι το ηφαίστειο αμέσως μετά την έκρηξη και τις ώρες που ακολούθησαν έβγαζε 100 με 200 κυβικά μέτρα λάβα το δευτερόλεπτο.

«Η κατάσταση δείχνει να έχει εκτονωθεί από την Τρίτη (19/12). Το ηφαίστειο δείχνει πως θα σβήσει σύντομα. Όπως ενημερωνόμαστε από τους επιστήμονες, το ηφαίστειο έβγαλε μεγάλο όγκο λάβας, που σημαίνει ότι εκτονώθηκε γρήγορα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κάμερες, που δείχνουν live εικόνα από εκεί. Οι δρόμοι προς το ηφαίστειο είναι κλειστοί. Μπορείς να το πλησιάσεις μόνο με τα πόδια και πρέπει να περπατήσεις περίπου 10 χιλιόμετρα» μας εξηγεί κλείνοντας.

ηφαίστειο Ισλανδία
Το ηφαίστειο όπως φαινόταν από το Perlan στο Reykjavik λίγες ώρες μετά την έκρηξη
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Αντώνης Σικαλιάς