Αυτός ο κατά συρροή δολοφόνος που έχει βυθίσει στον τρόμο τη Μαδρίτη σκοτώνει τα θύματά του με τρόπους που προέρχονται από κόμικ σούπερ ηρώων.

Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει όμως την υπόθεση δεν ξέρει τίποτα από σούπερ ήρωες. Κι έτσι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τον βοηθήσει ουσιαστικά στην έρευνά του είναι ο… σπασίκλας γιος του μέντορά του!

Μόνο αυτός μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πώς και τα γιατί των ανατριχιαστικών φόνων, σε μια ταινία που φέρνει κοντά τη δολοφονική εφευρετικότητα του «Seven» με το μυαλό του σπασίκλα τύπου «Big Bang Theory». Και μια κατάληξη με κάτι από Σιάμαλαν.

«Αγνώστου Προέλευσης» το λένε και είναι ένα θρίλερ-έκπληξη που μας ήρθε στις 28 Αυγούστου από την Ισπανία. Και έχει όλα τα συστατικά της εθιστικής ιστορίας, φρικιαστικά εγκλήματα, serial killer, μυστήριο και αναφορές στην ποπ κουλτούρα.

Παρά το γεγονός ότι δανείζεται τη φόρμα του αστυνομικού θρίλερ, φλερτάρει κατά καιρούς με ταινία τρόμου, όταν φαίνεται να αγαπά πολύ την αποστροφή και το σοκ που εγγυημένα προκαλούν κάποιες σκηνές.

Πατάει όμως και στα μονοπάτια της μαύρης κωμωδίας, διατηρώντας τσαχπινιά και χιούμορ ακόμα και μέσα στα μαύρα σκοτάδια αυτής της αστυνομικής έρευνας. Ο σκυθρωπός επιθεωρητής και το σπασικλάκι δημιουργούν εξάλλου μια ευχάριστη αντίθεση, ένα παιχνίδι χαρακτήρων που λειτουργεί πολύ μέσα στην εξέλιξη της πλοκής.

Όσοι αγαπούν μάλιστα τον ισπανικό κινηματογράφο θα αναγνωρίσουν αρκετά μέλη του καστ, όπως τον σπασίκλα Μπράις Έφε («Πακίτα Σάλας») και τον πρωταγωνιστή Χαβιέ Ρέι («Η Ακτή της Κοκαΐνης»).

Θρίλερ, περιπέτεια, δράση, κωμωδία, μυστήριο και υπερήρωες από το παράθυρο φέρνει το «Αγνώστου Προέλευσης», αποφεύγοντας δαιμόνια τα κλισέ.

Είναι πιο έξυπνο από όσο δείχνει αρχικά, ένα καλό αστυνομικό απ’ αυτά που αρέσουν σε όλους…