Μπορεί το καλοκαιράκι να μας βρίσκει στην πόλη, ωστόσο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Τα τραπέζια στους πεζόδρομους γεμίζουν με πεντανόστιμες γευστικές προτάσεις που συνοδεύονται ιδανικά από παγωμένη μπύρα ή ουζάκι.

Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (Νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Διόσκουροι

Οι Διόσκουροι στο ιστορικό κέντρο

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με τον πεζόδρομο της Αδριανού (νο 37-39) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Το στέκι του Ηλία

Στον πεζόδρομο που συνδέει τα Πετράλωνα με το Θησείο, Το στέκι του Ηλία λειτουργεί από το 1981 επί της Θεσσαλονίκης (νο 7), ενώ δέκα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και επί της Επταχάλκου. Στην οικογενειακή ταβέρνα προσέρχονται κυρίως για τα φημισμένα παϊδάκια της, την αρνίσια συκωταριά και τα μπιφτέκια, καθώς και τις φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο, σε καθημερινή βάση. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Νικήτας

ταβέρνα Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.