Ένα τραπέζι γεμάτο γευστικά μεζεδάκια δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο αν δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη ρακή ή τσίπουρο, για να φτιάξει πιο εύκολα η διάθεση της παρέας. Στα στέκια που ακολουθούν, λοιπόν, θα δοκιμάστε γευστικά πιάτα και θα συνοδεύσετε ιδανικά με γλυκόπιοτη ρακή.

Πυρολίκι

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στον Κεραμεικό (Μεγ. Αλεξάνδρου 117), το Πυρολίκι αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για την περιοχή με τις γευστικές προτάσεις του να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Με βάση την ελληνική κουζίνα, τα πιάτα του ξεχωρίζουν για το μοντέρνο twist τους, αλλά και την γεύση που είναι αξεπέραστη. Διαθέτει και μια τέλεια αυλή, την οποία θα λατρέψετε.

Σεϋχέλλες

Από τα καθιερωμένα στέκια πια του Μεταξουργείου, πάνω στην πλατεία Αυδή. Οι Σεϋχέλλες με το εξωτικό όνομα που ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, επιμένουν ελληνικά. Αυτό σημαίνει ότι το μενού τους είναι εμπνευσμένο από την Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες επιλεγμένες από διάφορα σημεία της χώρας, με πιάτα που ανανεώνονται βάσει των διαθέσιμων πρώτων υλών της κάθε εποχής. Σημείο- σταθμός, ωστόσο, οι διάσημες παραρδέλες με τον καβουρμά.

Αστέρ

Ένας μοντέρνος κρητικός καφενές σε μία από τις πιο γραφικές και νοσταλγικές γειτονιές της πόλης. Τα πιάτα του Αστέρ (Τρώων 48) στα Πετράλωνα ταξιδεύουν στην όμορφη Κρήτη μας, σερβιρισμένα σε μικρές ποσότητες, ώστε να γεμίσει το τραπέζι με όσο το δυνατόν περισσότερους μεζέδες. Διαθέτει τραπέζια στο πεζοδρόμιο και έναν καλτ εσωτερικό χώρο που θυμίζει πολύ το σπίτι της γιαγιάς.

Korova

Καφενείο που ισορροπεί μεταξύ παλιού και νέου, το Korova έχει όνομα εμπνευσμένο από το στέκι των πρωταγωνιστών της ταινίας του Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι». Στέκι για την γειτονιά όπου συναντάται στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 93-95), ξεχωρίζει στη συνείδηση του κοινού για τους εμπνευσμένους και πρωτότυπους μεζέδες του. Συνοδεύονται τέλεια με το τσίπουρο από την Καρδίτσα, με ή χωρίς γλυκάνισο. Ο χώρος του φέρνει στο νου εικόνες από γειτονιές της Αθήνας του ’50.

Μουριά

Η Μουριά

Μια παραδοσιακή γωνιά επί της Καλλιδρομίου, που αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του. Από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, η Μουριά (Χαριλαόυ Τρικούπη 87) χαρακτηρίζεται για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμοιαζε περισσότερο με παράγκα, παρά με καφενείο.

Το Λαΐνι

Το Λαΐνι

Ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο που ταξιδεύει στην αγαπημένη Κρήτη. Επί της Αρτεμισίου (νο 40) στον Κεραμεικό, σε μια ήσυχη γειτονιά, σερβίρει πρωινό καφέ αλλά και μεζεδάκια με διαλεχτά καλούδια από το αγαπημένο νησί. Αυθεντική σφακιανόπιτα, αβγά με στάκα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, σπιτικά ντολμαδάκια στα νόστιμα κρητικά πιάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και να συνοδεύσετε με κρητική ρακή ή ρακόμελο.