Αν ο καφές αποτελεί ιεροτελεστία για το ξεκίνημα της ημέρας σας, στα παραδοσιακά καφενεία (πλην ενός μοντέρνου) της πόλης θα πιείτε μερακλίδικο καφέ, που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Αρωματικός, με καϊμάκι ή χωρίς (αναλόγως πώς τον προτιμάτε) και στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεία παραδοσιακού γλυκού που ολοκληρώνει την αυθεντική εμπειρία του καφέ με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Μουριά

Η Μουριά

Μια παραδοσιακή γωνιά επί της Καλλιδρομίου, που αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του. Από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, η Μουριά (Χαριλαόυ Τρικούπη 87) χαρακτηρίζεται για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμοιαζε περισσότερο με παράγκα, παρά με καφενείο.

Πανελλήνιον

Πανελλήνιον

Ιστορικό στέκι βετεράνων σκακιστών και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το Πανελλήνιον συναντάται επί της Μαυρομιχάλη (στον αριθμό 16) και έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό στα τραπέζια του –νέοι και ηλικιωμένοι λάτρεις του σκακιού, φοιτητές, δικηγόροι, λόγιοι, παλιοί εφημεριδάδες κ.α. Καλτ σκηνικό με αφίσες και κορνίζες από διάσημους σκακιστές και πρωταθλητές, παλιές φωτογραφίες, ρετρό ψυγεία. Ο καφές γίνεται στο μπρίκι, ενώ σερβίρει και ούζο με μεζεδάκια.

Καφενείον

Το Καφενείο

Κάτω από την Ακρόπολη, το Καφενείον (Επιχάρμου 1) φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1836 –δεν είναι λίγοι οι γνωστοί Έλληνες και μη που το είχαν επιλέξει ως κατοικία– και αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια στη γραφική Πλάκα. Εικόνες από την παλιά Αθήνα ζωντανεύουν στον παραδοσιακό χώρο του, με κυρίαρχα στοιχειά την πέτρα και το ξύλο. Πολίτικα γλυκά συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.

Σβούρα

Σβούρα

Η μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού καφενείου στον πεζόδρομο της Δράκου (νο 8) στο Κουκάκι. Με εικόνα και κυρίως φιλοσοφία παραδοσιακού καφενείου από το 2010 σερβίρει μερακλίδικο καφέ και γευστικό πρωινό, ενώ από το μεσημεράκι και μετά, στρώνει τραπέζι για «μεζεδέσματα», όπως αναγράφονται και στον κατάλογό του, συνοδεία ελληνικών αποσταγμάτων –τσίπουρο, ούζο, ρακή, με επιλεγμένα προϊόντα από διάφορα σημεία της Ελλάδας (μανούρα Σίφνου, ταλαγάνι Μεσσηνίας, κρητικά πιάτα κ.α.).

Ωραία Ελλάς

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η Ωραία Ελλάς (Μητροπόλεως 59), ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας. Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό. Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.