Είναι γεγονός ότι η γαστρονομική σκηνή της πόλης εξελίσσεται συνεχώς. Αποδεικνύεται, άλλωστε, τόσο από τα νέα στέκια που προστίθενται στο δυναμικό της, όσο και από τα ήδη υπάρχοντα που συνεχίζουν να διακρίνονται τόσο στις επιλογές του κοινού, όσο και στις προτάσεις διεθνών οδηγών. Αυτήν τη φορά εστιάζουμε στη δημιουργικότητα και την ευφυΐα των Ελλήνων σεφ, ένα πάντρεμα που δημιουργεί εμπνευσμένους μεζέδες που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γρανάδα

Μεσογειακοί μεζέδες από την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, γεμίζουν τα τραπέζια του καφενείου- ρακάδικου Γρανάδα, επί της Μιλτιάδου (νο 11) στο κέντρο της Αθήνας. Αυθεντικό ως προς τη φιλοσοφία του καφενείου, σερβίρει αρωματική γκράπα και γνήσια ρακή, παγωμένες μπύρες και γλυκιά σαγκρία, τα οποία συνοδεύονται άριστα από μικρά πιάτα για όλη την παρέα, εμπνευσμένα και άκρως δημιουργικά, με κάθε μπουκιά τους να ταξιδεύει μία στην Ελλάδα και μία στην Ισπανία.

Raraou

Στη συμβολή της Βαλτετσίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη, το Raraou είναι ένα υπέροχο μπιστρό, που σίγουρα θα αποτελέσει αγαπημένη επιλογή της παρέας στα Εξάρχεια. Από το πρωί για χαλαρό καφέ και διάβασμα, το μεσημέρι συνεχίζει με τσιπουροκαταστάσεις και πιο μοντέρνα ελληνικά πιάτα, όπως ο μουσακάς με μπεσαμέλ καρότου. Οι γευστικές του προτάσεις συνδυάζονται τέλεια με τα επιλεγμένα ελληνικά αποστάγματα, καθώς και με τα πολλά υποσχόμενα cocktails του.

Dopios Athens

Το νέο γαστρονομικό εγχείρημα του Χριστόφορου Πέσκια βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Οι γευστικοί μεζέδες που φέρουν την υπογραφή αλλά και την ευρηματική δημιουργικότητα του διάσημου σεφ, αποτελούν και τη ναυαρχίδα του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, η φιλοσοφία του οποίου κινείται γύρω από την ελληνική κουζίνα και τις επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας. Με μία διαχρονική πρωτοτυπία και ευφυΐα, ο σεφ καταφέρνει να συγκεντρώσει όλη την παρέα σε ένα τραπέζι που μυρίζει στην κυριολεξία Ελλάδα.

Gastone

Η δημιουργική ομάδα του Cookoovaya, προτεινόμενου εστιατορίου του διεθνούς οδηγού Michelin, στη Χατζηγιάννη Μέξη, από το καλοκαίρι του 2021 συστήνει τους λάτρεις της κρεατοφαγίας σε έναν πρωτότυπο concept στο κέντρο της Αθήνας (Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου) που συνδυάζει την αμερικάνικη φιλοσοφία του fine dining με τις αυθεντικές, ελληνικές χασαποταβέρνες. Το αποτέλεσμα; Δημιουργικά πιάτα και μεζέδες με βάση το κρέας, που προσφέρουν μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία. Ναυαρχίδα του μενού η περίφημη τραγανή γουρουνοπούλα, που γίνεται πραγματικά ανάρπαστη.

Σερσέ Λα Φαμ

Στην καρδιά της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως (νο 46) το Σερσέ Λα Φαμ ξεχωρίζει για την αισθητική γαλλικού μπιστρό και την «πειραγμένη» εκδοχή ελληνικών, παραδοσιακών μεζέδων. Παρασκευασμένοι με συνταγές από διάφορα σημεία της χώρας, διακρίνονται για το γευστικό τους ενδιαφέρον. Συνοδεύονται ιδανικά με ρακή ή τσίπουρο. Την εμπειρία εδώ ολοκληρώνει ένας παραδοσιακός ελληνικός καφές στη χόβολη με λουκουμάκι.

Bocas meze

Ένα πρωτότυπο concept μαγαζιού στη Νέα Φιλαδέλφεια (Προύσσης 13), που συνδυάζει τα ετερόκλητα στοιχεία ενός ισπανικού tapas bar και ενός αυθεντικού βολιώτικου ουζερί. Το αποτέλεσμα αυτού του αναπάντεχου παντρέματος από τον σεφ Μίλτο Αρμένη, δημιουργικά πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ισπανική ομελέτα, ταραμοσαλάτα με τηγανητά κόκαλα γαύρου και λέπια από λαβράκι, σμυρνέικα σουτζουκάκια τόνου, οι περίφημες γαρδούμπες γαρίδας και η γενναιόδωρη παέγια στα πιάτα που κάνουν τη διαφορά.