Αν έχεις νοσταλγική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα θέλεις να βρεθείς σε ένα από τα πιο κοσμικά μπαρ της πόλης, τότε οι προτάσεις που ακολουθούν σίγουρα καλύπτουν τις ανάγκες σου. Στεγασμένα σε υπέροχα νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια τα στέκια που θα βρεις στη λίστα, σίγουρα θα σε ταξιδέψουν στο χθες.

The Clumsies

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι έχει βάλει τον πήχη στην νυχτερινή ζωή της πόλης πολύ ψηλά. Ωστόσο, εκτός από την επιτυχημένη του πορεία και τις διακρίσεις που έχει στο βιογραφικό του το The Clumsies (Πραξιτέλους 30) διαθέτει ακόμη ένα ατού. Στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου για περισσότερα από 100 χρόνια «φιλοξενούνταν» το οινομαγειρείο «Δωρίς». Το επιβλητικό διατηρητέο κτίριο της Πραξιτέλους φέρει αρώματα και μνήμες «παλιάς καλής Αθήνας». Αυτής που ανάβλυζε αυθεντικότητα και αυθορμητισμό. Από το 1900 και μέχρι πρόσφατα, το οινομαγειρείο «Δωρίς» έγραψε τη δική του ιστορία και αποτέλεσε γευστικό «σπίτι» των μυημένων Αθηναίων.

Κύριος Χου

Από τα μπαρ στα Άνω Πετράλωνα που αποτελούν στέκι ο Κύριος Χου (Δημοφώντος & Υπερίωνος 1) ταξιδεύει στο χρόνο, καθώς στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Η κουκλίστικη αυλή με τα χαρακτηριστικά κόκκινα και λευκά πλακάκια γίνεται σημείο αναφοράς καιρού επιτρέποντος, ενώ ο εσωτερικός χώρος με τη διαμόρφωση να έχει διατηρηθεί ως ήταν να αποπνέει μια οικεία ατμόσφαιρα θαλπωρής και να προσφέρεται για τις πιο κρύες μέρες. Στα συν τα πολλά υποσχόμενα cocktails και οι γευστικές προτάσεις για πλούσιο και χορταστικό brunch.

Beauty Killed the Beast

Στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς στο Μεταξουργείο το Beauty Killed the Beast είναι από εκείνα τα μπαρ που σίγουρα θα λατρέψεις. Καταρχήν στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1933, το οποίο αδιαμφισβήτητα τραβά το βλέμμα. Ωστόσο, από τα βασικά χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, η απέριττη αλλά πολύ προσεγμένη αισθητική και το πολύ φιλικό περιβάλλον. Σερβίρει προσεγμένα cocktails και νόστιμα finger food για να συνοδεύσεις, αν θέλεις, το ποτό σου.

The Dalliance House

Dalliance

Σημείο αναφοράς για το προάστιο της Κηφισιάς, το The Dalliance House (Κυριαζή 19) είναι κομψό και άκρως instagrammable. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό στο κέντρο της Κηφισιάς, ενώ τόσο ο εξωτερικός όσο και οι εσωτερικοί του χώροι διακρίνονται για το πολύ προσεγμένο και μελετημένο design τους. Ανάμεσα στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα σκαλιστά ταβάνια, οι ρετρό καναπέδες, οι μεγαλοπρεπείς πολυέλαιοι και οι ντιζαϊνάτες καρέκλες που παντρεύονται αρμονικά, δημιουργώντας ένα άρτιο και πολυπρόσωπο αποτέλεσμα. Πρόκειται για all day στέκι, ιδανική επιλογή για καφέ και ποτό. Σερβίρει και signature cocktails.

Balthazar

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί και ένα από τα πιο εμβληματικά μπαρ της πόλης. Οι συστάσεις για το Balthazar επί της Τσόχα (νο 27) στους Αμπελόκηπους, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό και αποτελεί ένα από τα πιο στιλάτα μπαρ της Αθήνας είναι περιττές. Στο μέρος όπου κάποτε έμενε η διάσημη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού, με έναν από τους πιο όμορφους κήπους στο κέντρο και όχι μόνο, θα δώσεις ραντεβού με την παρέα αν θέλεις να ζήσεις πραγματικά classy στιγμές. Η πολυτέλεια στον εσωτερικό χώρο περισσεύει, γι’ αυτό προετοιμάσου να ζήσεις μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η κράτηση είναι απαραίτητη.