Βλέποντας σήμερα την απήχηση που είχε στο κοινό και την εκπληκτική επιτυχία που σημείωσε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα κινηματογραφικό πρότζεκτ όλων των εποχών, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει ηθοποιός που απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχει στον καστ της φανταστικής περιπετειώδους τριλογίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που βασίστηκε στα τρία μυθιστορήματα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε μια παραγωγή ο προϋπολογισμός της οποίας άγγιξε τα 281 εκατομμύρια δολάρια (μερικές πηγές αναφέρουν ακόμη και 310 με 330 εκατομμύρια δολάρια), που έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία -αν παρουσιαστεί ως ενιαίο έργο πρόκειται για το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως- και κέρδισε συνολικά 17 Όσκαρ από τις 30 υποψηφιότητες που έλαβε;

Κι όμως κάτι τέτοιο συνέβη και μάλιστα σε πρωτοκλασάτο ηθοποιό του Χόλιγουντ ο οποίος αρνήθηκε να ενσαρκώσει το ρόλο του Άραγκορν -σήμερα πια κανείς δεν θα ήθελε να δει κάποιον άλλο ηθοποιό στη θέση του Βίγκο Μόρτενσεν.

Αυτός δεν είναι άλλος από το Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη για το ρόλο. Ο Τζάκσον προσέφερε το ρόλο στον Κέιτζ αρκετά νωρίς, με τον Κέιτζ να θέλει πραγματικά να αναλάβει το ρόλο. Ωστόσο, ανησυχούσε για το ότι έπρεπε να περάσει τόσο πολύ χρόνο -περίπου 3 χρόνια- μακριά από το παιδί του.

Σε συνέντευξή του στο Newsweek ανέφερε πως «υπήρχαν διαφορετικά πράγματα στη ζωή μου εκείνη την εποχή που με εμπόδισαν να ταξιδεύω και να είμαι μακριά από το σπίτι για τρία χρόνια».

Παρόλο που ο Κέιτζ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει μετανιώσει γι αυτήν του την επιλογή, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η συμμετοχή του σε μια τέτοια ταινία μόνο καλό θα μπορούσε να είχε κάνει στην καριέρα του. «Αλλά το θέμα είναι ότι τώρα μπορώ να τις απολαύσω ως θεατής, καθώς τις δικές μου ταινίες δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω».