Το «Ντέστινυ» του Άκη Δήμου, που παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις στο A Small Argo Full of Art από την Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της», είναι μια βαθιά υπαρξιακή κωμωδία με κεντρικές ηρωίδες δύο φίλες που παλεύουν ν’ αγαπηθούν χωρίς να ξέρουν τον τρόπο. Οι άντρες στοιχειώνουν κάθε κύτταρό τους. Μέχρι που ένας, που μοιάζει να αποτελεί αντικείμενο του πόθου και για τις δυο τους, έρχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες…

«Είναι ένα καθαρά γυναικείο έργο. Βασικός άξονας του είναι η γυναικεία ματιά απέναντι στον έρωτα και στον ιδανικό άντρα» εξηγεί η Εμμανουέλα Κοντογιώργου, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με την Κασσάνδρα Τζάρτζαλου και τον Γιώργο Ημέρη. Η ίδια χαρακτηρίζει την ηρωίδα που υποδύεται, την Άννα, ως μία ονειροπόλα ηρωίδα που όμως έχει συμβιβαστεί με μία ζωή αδιάφορη, χωρίς εκπλήξεις. «Λαχταρά την περιπέτεια, τον έρωτα, την αδρεναλίνη, να αφεθεί σε κάτι που σε κάνει να αιωρείσαι, αλλά η ενοχή της την κρατά δεμένη στη γη».

Κάπου εκεί έρχεται ο Ντέστινυ, ένας άνδρας – πεπρωμένο, για να σπάσει τη ρουτίνα της. «Όλες οι γυναίκες έχουν πλάσει έναν ‘’Ντέστινυ’’, έναν ιδανικό άντρα που τον έβαλαν στο βάθρο κι αυτό όχι μόνο έπεσε… γκρεμοτσακίστηκε!» σχολιάζει γελώντας η Εμμανουέλα, αλλά σπεύδει να επισημάνει: «Η γνωριμία όμως με τον Ντέστινυ ζωντανεύει επιτέλους το όνειρο και τη σημαδεύει ολοκληρωτικά».

Το ενδιαφέρον στο έργο του Άκη Δήμου, που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από13 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης και έκτοτε δεν έχει ανέβει ξανά, είναι ότι ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο χιούμορ και την ευαισθησία. Έχει μία… ποίηση. «Την ποίηση μέσα στην καθημερινότητα» όπως λέει η Εμμανουέλα. «Όλα τα όνειρα, οι ελπίδες, οι απογοητεύσεις δίνονται με βαθιά ειλικρίνεια και συγκίνηση χωρίς καλλωπισμούς. Ο λόγος δεν είναι άμεσα κωμικός. Στο αποτέλεσμα του προκύπτει το χιούμορ».

Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, βαθιά υπαρξιακή. Μια τράπουλα που ανοίγει και ξανανοίγει. Επίμονα, φανατικά, εναγώνια. Κρατώντας πάντα το αποφασιστικό της χαρτί κλειστό. Αυτό είναι το «Ντέστινυ», σύμφωνα και με τον ίδιο τον συγγραφέα του.

Η σκηνοθετική ματιά της έμπειρης Χρύσας Καψούλη πετάει από πάνω του οτιδήποτε στερεοτυπικό και μένει στην ουσία του: το αιώνιο ζήτημα του έρωτα και το πώς αυτό βιώνεται από τις γυναίκες.

«Τι να το κάνω το δαχτυλίδι, ρε; Εγώ για το χάδι πήγαινα!» μονολογεί μέσα στο έργο η μία από τις δύο ηρωίδες και αυτή η φράση μοιάζει σχεδόν να ξεκλειδώνει ολόκληρο το έργο. Ένα έργο γλυκόπικρο, όπως και η ζωή.

«Η ζωή δεν είναι ιδανική. Γιατί να είναι και οι άντρες που ερωτευόμαστε;» αναρωτιέται η Εμμανουέλα. «Όσο περνάει ο καιρός επιλέγω να ζω στο έπακρο ό,τι με ελκύει πραγματικά χωρίς να σκέφτομαι σε ποιόν χρωστάω. Μόνο στον εαυτό μας χρωστάμε να του δώσουμε όσα ποθήσει και μόνο σε αυτόν είμαστε υπόλογοι, τα υπόλοιπα δεν αφορούν κανέναν».

Πληροφορίες

«Ντέστινυ»

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια: €10 (κανονικό), €8 (μειωμένο), €7 (ομαδικό)
Διάρκεια: 70′

A SMALL ARGO FULL OF ART
Ελευσινίων 15, Αθήνα 104 37
Τηλ. 210 5201684