Μια γλυκιά ιστορία ξεκινάει το 1997 στη γειτονιά του Ψυρρή και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό 3 της οδού Αισχύλου. Εκείνη τη χρονιά ένα μαγαζάκι ανοίγει τις πόρτες του για να προσφέρει γλυκό και καφέ στους θαμώνες της περιοχής. Τα γλυκά που σερβίρει βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς, ενώ πολλά είναι εμπνευσμένα από τους πελάτες, αλλά και τη φαντασία των ιδιοκτητών του. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση ονομάζεται «Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή» και αρχίζει να γίνεται στέκι στην άλλοτε παραμελημένη περιοχή, η οποία σιγά σιγά παίρνει ξανά τα πάνω της. Ήταν το πρώτο γλυκοπωλείο που άνοιξε στου Ψυρρή, αλλά κι ένα από τα πρώτα στην Αθήνα, προσφέροντας κάτι διαφορετικό από τα ζαχαροπλαστεία της εποχής. Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά, η ιδιοκτήτρια Μαρία Κατσικάρη συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με πολύ μεράκι, αγάπη και σεβασμό στον πελάτη. Τα φρέσκα, παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά τους, τα οποία παρασκευάζονται με τις καλύτερες πρώτες ύλες και σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες, έχουν αγαπηθεί από όλους τους γλυκατζήδες της πόλης και εξακολουθούν να αποτελούν έναν καλό λόγο για να βγεις στην «ανεβασμένη» πια γειτονιά του Ψυρρή. Στο χώρο τους παράγουν καθημερινά πάνω από 50 είδη γλυκών. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια στον επάνω όροφο του διατηρητέου νεοκλασικού κτίσματος, στο οποίο στεγάζονται «Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή», λειτουργεί ένα σύγχρονο ανοιχτό εργαστήριο, όπου μπορείς να δεις τη διαδικασία παρασκευής των γλυκών από την ιδιοκτήτρια. Αξίζει να γνωρίζεις ότι η κυρία Κατσικάρη και ο σύζυγός της, Ανδρέας Κατσώνης, ταξιδεύουν συχνά και επισκέπτονται μαγαζιά με γλυκά για να πάρουν ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια μετουσιώνονται σε ξεχωριστές γεύσεις. Η ευρεία γκάμα γλυκών που φιγουράρουν στη βιτρίνα του μαγαζιού μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό γλυκατζή. Στις προτάσεις που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου περιλαμβάνονται το φημισμένο Γλυκό της Αγάπης (σιροπιασμένη σοκολατόπιτα με στρώση σοκολάτας και ζεστό σιρόπι πραλίνας), το Μπανανάτο (ολόκληρα κομμάτια μπισκότου Μιράντα Παπαδοπούλου μαζί με κομμάτια φρέσκιας μπανάνας και σοκολάτα, το οποίο σερβίρεται με τριμμένο μπισκότο, ζεστό σιρόπι πραλίνας και ολόφρεσκα κομμάτια μπανάνα), η Αγάπη με τα Σου και το κιουνεφέ που σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι. Εξίσου δελεαστικά είναι και τα χειροποίητα κέικ, όπως το red velvet, το carrot cake, το survivor cake, το κέικ λεμόνι και το caramel cake. Αν ανήκεις στους πιο κλασικούς τύπους, σίγουρα την προσοχή σου θα τραβήξουν τα σπιτικά σιροπιαστά, όπως η ολόφρεσκη λεμονόπιτα, η πορτοκαλόπιτα, το ραβανί, η καρυδόπιτα και το εκμέκ πολίτικο. Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, δύσκολα θα καταφέρεις να αντισταθείς στα παραδοσιακά σιροπιαστά ταψιού, όπως ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο και το κανταΐφι. Και αν είσαι μερακλής, θα συνοδεύσεις το γλυκό της αρεσκείας σου με αυθεντικό παγωτό καϊμάκι ή, εναλλακτικά, με γεύση βανίλια, σοκολάτα ή φράουλα. Στον κατάλογό του θα βρεις επίσης γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, ελληνικό καφέ στη χόβολη με λουκούμι στο πιατάκι και μυρωδάτο ρακόμελο, χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής, καθώς και σπιτική λεμονάδα. Από το πρώτο λεπτό της επίσκεψής σου στα «Σερμπέτια στου Ψυρρή» θα νιώσεις μια ζεστή, φιλόξενη αίσθηση που «δένει» αρμονικά με τον επαγγελματισμό και την ευγένεια στο service. Όλο το σκηνικό θα φέρει στο μυαλό σου γλυκές αναμνήσεις και εικόνες από την Αθήνα της δεκαετίας του 1960, ενώ η καλή ελληνική μουσική θα συντροφεύει ιδανικά τις στιγμές σου εδώ. Πληροφορίες Αισχύλου 3, Ψυρρή Τηλ. 210 3245862 serbetia.gr Fb page: Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή