Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί την ημέρα της 25ης Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο; Όντας ένα από τα πιο οικονομικά ψάρια –συναντάται κυρίως στα νερά του βορειοανατολικού Ατλαντικού και μπορεί να γίνει παστός και να συντηρηθεί για αρκετό διάστημα– κατά τον 15ο αι. όποτε και κατέφτασε στο ελληνικό τραπέζι, καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό για την συγκεκριμένη ημέρα με τη διττή σημασία, καθώς το φρέσκο ψάρι για τους περισσότερους εκείνη την περίοδο –ιδίως για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας– έμοιαζε με απαγορευμένη πολυτέλεια λόγω του κόστους τους. Με ευχάριστο άρωμα, χαμηλά λιπαρά και αρκετές πρωτεΐνες, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί παράδοση για όλους μας, τιμώντας τον δεόντως την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Βρήκαμε για εσάς, λοιπόν, κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια- ταβέρνες στην Αθήνα που εντάσσουν στο μενού τους το συγκεκριμένο πιάτο –κάποια το διαθέτουν και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου– κάνοντάς το τον πρωταγωνιστή της ημέρας. Με σκορδαλιά, ψητό, πλακί στο φούρνο ακόμη και σε πιο μοντέρνα εκδοχή, όπως και να τον επιλέξετε η απόλαυση είναι εγγυημένη.

Βασίλαινας

vasilainas Το εστιατόριο Βασίλαινας, που λειτουργεί από το 1920 σε κεντρική τοποθεσία του Πειραιά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης. Η παράδοση του θρυλικού εστιατορίου συνεχίζεται και σήμερα –στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών– σε ένα πλήρως ανακαινισμένο περιβάλλον, με πιάτα από τη νέα ελληνική κουζίνα να πρωταγωνιστούν στις προτάσεις του. Στο a la carte μενού του θα βρείτε φιλέτο μπακαλιάρου σε κρούστα με παντζάρια φούρνου και μαγιονέζα σκόρδου (14,50 ευρώ), ενώ ως επιπλέον επιλογή υπάρχει και ο φρέσκος, ψητός μπακαλιάρος με κακαβιά (24 ευρώ). Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 19.00-00.00, Κυριακή: 13.00-18.00 Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457, facebook page

Άργουρα

argoura Με 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο, ο σεφ και ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας Άργουρα, Νίκος Μιχαήλ, φρόντισε για τη δημιουργία ενός λιτού και προσεγμένου χώρου (στις Τζιτζιφιές) με προτάσεις που αφήνουν την καλύτερη γεύση στον ουρανίσκο σας. Αγνά προϊόντα από την Εύβοια (γενέτειρα του σεφ) αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, γίνονται «χρυσάφι» στα χέρια του σεφ, ο οποίος δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα με βάση κυρίως το ψάρι. Για την ημέρα του Ευαγγελισμού ο κύριος Μιχαήλ προτείνει τηγανητό μπακαλιάρο σε μπουκίτσες (φρέσκο φιλέτο Ισλανδίας) με κουρκούτι ρίγανης και μαντζουράνας, συνοδεία σκορδαλιάς με αμύγδαλο (14 ευρώ). Info Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, τηλ. 217 7173200, facebook page