Το BMW Group πρωτοπορεί όσον αφορά την κυκλική οικονομία, καθώς το νέο Mini Cooper SE Cabrio θα είναι το πρώτο μοντέλο ευρείας παραγωγής που θα κατασκευάζεται με ζάντες προερχόμενες αποκλειστικά από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Η πρώτη χρήση 100% δευτερογενούς αλουμινίου για ζάντες ελαφρού κράματος σε όχημα ευρείας παραγωγής γίνεται σε συνεργασία με τον κατασκευαστή ζαντών Ronal. Η συνεπής χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου όχι μόνο διατηρεί τις πηγές πρώτων υλών, αλλά και καταργεί την εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία ηλεκτρόλυσης που είναι συνήθως απαραίτητη για την παραγωγή ελαφρών κραμάτων.

Όμως, το πρώτο στον κόσμο ανοιχτό, αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο που παράγεται σε περιορισμένο αριθμό, δεν έχει μόνο ανακυκλώσιμες ζάντες, αλλά συνολικά έχει επαναπροσδιοριστεί πλήρως σε επίπεδο βιωσιμότητας.

Ο συνδυασμός μιας ελαφριάς δομής ζάντας από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένα ένθετα πραγματικού μετάλλου, καθώς και ένα καινοτόμα σχεδιασμένο κεντρικό καπάκι, προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που διαφοροποιεί ξεκάθαρα το μοντέλο από τον ανταγωνισμό. Κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο ελαφρύ κράμα, ανταποκρίνεται πλήρως στις δομικές απαιτήσεις και τα υψηλά πρότυπα ποιότητας του Group, ενώ τα ένθετα που διαθέτει βελτιστοποιούν τις αεροδυναμικές ιδιότητες του οχήματος, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία του Cooper SE Cabrio. Με άλλα λόγια, οι καινοτόμες ζάντες ελαφρού κράματος συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του οχήματος από πολλές απόψεις – τόσο στην παραγωγή όσο και κατά την οδήγηση.

Reduce

Με τη χρήση δευτερογενών υλικών που έχουν αποτύπωμα άνθρακα μικρότερο από 0,16 κιλά άνθρακα ανά κιλό αλουμινίου, ο προμηθευτής ζαντών κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις παραγωγής του έως και κατά 75% σε σύγκριση με τους συμβατικά παραγόμενους τροχούς. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται από περίπου 130 κιλά σε 30 κιλά. Οι αεροδυναμικές ιδιότητες και η ελαφριά σχεδίαση των καινοτόμων ζαντών αλουμινίου κάνουν επίσης τη διαφορά στο δρόμο, καθώς η πλήρως καλυμμένη από τα ένθετα εξωτερική τους επιφάνεια μειώνει σημαντικά την αντίσταση. Ο βελτιστοποιημένος ως προς το βάρος σχεδιασμός μειώνει συνολικά τις μη αναρτώμενες μάζες του οχήματος, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και επιτρέποντας στο Cooper SE Cabrio να προσφέρει την αίσθηση go-kart που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Reuse

Οι οδηγοί του Cooper SE Cabrio με ζάντες από ανακυκλωμένο κράμα αλουμινίου αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος που στόχο έχει τη σταδιακή μείωση της ζήτησης πρωτογενών πρώτων υλών. Οι συγκεκριμένες ζάντες αλουμινίου μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν πλήρως στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Recycle

Οι δευτερογενείς πρώτες ύλες πρέπει επίσης να πληρούν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας, σχεδιασμού, ασφάλειας και μηχανικών ιδιοτήτων του Group. Με τις ζάντες αλουμινίου του Cooper SE Cabrio, το BMW Group κατάφερε να καθιερώσει για πρώτη φορά έναν κύκλο υλικών για ζάντες υψηλής ποιότητας, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλαμβανόμενη χρήση της πρώτης ύλης. Η χρήση ζαντών από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι φιλόδοξοι στόχοι βιωσιμότητας ως προς την κυκλική οικονομία είναι εφικτοί. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια πρεμιέρα του Cooper SE Cabrio θέτει τις βάσεις για την επέκταση της καινοτόμου διαδικασίας παραγωγής για χρήση σε μελλοντικά μοντέλα ευρείας παραγωγής.