Ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς βέβαιος πως το αυτοκίνητο που του αρέσει, είναι και αυτό που του ταιριάζει, είναι ένα test drive. Τι πρέπει όμως να προσέξετε στη φάση αυτής της δοκιμής;

Ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές του τι πρέπει να κάνετε ώστε το test drive που έχετε προγραμματίσει να είναι επιτυχημένο και, βεβαίως, να πάρετε όλη την πληροφορία που χρειάζεστε για το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει.

Με το αυτοκίνητο σταματημένο
Πριν ξεκινήσετε ασχοληθείτε με τη θέση οδήγησης. Αν δεν μπορέσετε να βολευτείτε στη δοκιμή, δε θα βολευτείτε ούτε αν αγοράσετε το αυτοκίνητο. Δώστε λίγο χρόνο για να ρυθμίσετε το κάθισμα και το τιμόνι ακριβώς όπως το θέλετε. Αν δεν τα καταφέρετε, σκεφτείτε σοβαρά αν προχωρήσετε στην αγορά.

Τα παιδιά
Αν το αυτοκίνητο θα έχει και παιδιά επιβάτες, φέρτε μαζί τα καθισματάκια τους και βεβαιωθείτε πως χωράνε πίσω. Δοκιμάστε επίσης τη διαδικασία για να δείτε πόσο εύκολο σας είναι εσάς να δένετε και να τακτοποιείτε τα παιδιά στο κάθισμα.

Διαστάσεις
Να πάτε στο test drive έχοντας όλες τις σημαντικές διαστάσεις υπόψη σας. Μετρήστε το χώρο που παρκάρετε, να δείτε αν χωράει το αυτοκίνητο. Αν ανοίγουν οι πόρτες ή χωράει στο ύψος το πορτ μπαγκάζ ανοιχτό. Αν περνάτε από ράμπες συχνά, δείτε το ελάχιστο ύψος εμπρός ώστε να μη βρίσκει.

Χειριστήρια
Πειράξτε όλα τα κουμπάκια. Δείτε τι κάνουν και πως δουλεύουν. Εξοικειωθείτε με τη λειτουργία τους ώστε να τα χρησιμοποιήσετε και όταν οδηγείτε. Σίγουρα δοκιμάστε το ηχοσύστημα και αν έχει τις συνδέσεις που θέλετε (με το κινητό σας), και τον κλιματισμό και πως δουλεύει. Αν δείτε κάτι που δε σας αρέσει, μπείτε σε σκέψη για το αν θα σας βολέψει αργότερα.

Το πορτ μπαγκάζ
Αν έχετε αντικείμενα που συχνά βάζετε στο χώρο αποσκευών, όπως παιδικά καρότσια ή ποδήλατα, πάρτε τα μαζί σας στη δοκιμή και ελέγξτε αν χωρούν. Πόσο εύκολα φορτώνονται και πόσο ευπαθής είναι ο χώρος αποσκευών σε τέτοια χρήση. Δείτε τη ρεζέρβα και πως κατεβαίνει όταν είναι φορτωμένο το πορτ μπαγκαζ, και τελικά πόσο ψηλά ανοίγει η πίσω πόρτα και αν βρίσκει το κεφάλι σας σε αυτή.

Με το αυτοκίνητο στο δρόμο
Παρακολουθήστε τη διαδικασία εκκίνησης. Αν είναι απαραίτητο το πάτημα του συμπλέκτη, πόσο εύκολο είναι, αν δε θέλει κλειδί, πόσο σας βολεύει και που βάζετε το χειριστήριο. Πριν ξεκινήσετε γυρίστε το τιμόνι από άκρη σε άκρη να δείτε πόσο «βαρύ» θα είναι στο παρκάρισμα. Δείτε τους υαλοκαθαριστήρες και τα φώτα.

Στα πρώτα μέτρα

Πριν ξεκινήσετε κάντε μερικές μανούβρες. Δείτε αν σας ταιριάζει ο κύκλος στροφής, αν βλέπετε πίσω όταν κάνετε όπισθεν, πόσο εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε το τελείωμα και τι αίσθηση του μεγέθους του σας δίνει το αυτοκίνητο. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ρυθμίσετε τους καθρέπτες και να μηδενίσετε όλες τις ενδείξεις, κυρίως της κατανάλωσης. Στην επιστροφή θα έχετε μια ιδέα του τι περίπου καίει.

Οδηγώντας

Μην αφήσετε τις επιδόσεις του κινητήρα να σας συνεπάρουν. Δοκιμάστε το βάρος του συμπλέκτη και που απομονώνει. Το «πιάσιμο» του πεντάλ των φρένων, αν είναι απότομο. Αν είναι αυτόματο δείτε αν σας αρέσει ο τρόπος που αλλάζει το αυτοκίνητο ταχύτητες. Αν είναι χειροκίνητο σκεφτείτε αν σας ταιριάζει η κλιμάκωση και δείτε πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζετε ταχύτητα. Δοκιμάστε τη λειτουργία του κινητήρα σε όλο της το φάσμα, αν τραβάει από χαμηλά ή αν σπινάρει στην εκκίνηση.

Άνεση
Κάντε μια διαδρομή που ξέρετε για να δείτε τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου εκεί που θα το χρησιμοποιείτε περισσότερο. Περάστε από διάφορα οδοστρώματα και βεβαιωθείτε πως σας ταιριάζει η ανάρτηση και η άνεση που προσφέρει. Δοκιμάστε διάφορες ταχύτητες για να ελέγξετε αν σας ικανοποιεί η ηχομόνωση και αν ακούγονται οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ή ο κινητήρας. Βεβαιωθείτε ότι η ανάρτηση είναι όσο σφιχτή ή μαλακή θέλετε, πως οι κλίσεις στις στροφές σας βολεύουν και πως δε θα δημιουργήσουν ναυτία στους επιβάτες ή αβεβαιότητα σε εσάς.

Η πίσω θέση
Αλλάξτε θέση και καθίστε πίσω να σας κάνουν μία βόλτα. Στα πίσω καθίσματα η άνεση είναι διαφορετική από ότι εμπρός. Αν έχετε ευαίσθητα άτομα που θα κάτσουν πίσω, τότε αυτό μπορεί να είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής. Η θέα προς τα έξω επίσης παίζει ρόλο αν έχετε παιδιά.

Εν κατακλείδι

Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να αξιολογήσετε με κάθε λεπτομέρεια τα αυτοκίνητα που σας ενδιαφέρουν και να διαλέξετε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει. Για μία τόσο μεγάλη τοποθέτηση χρημάτων αξίζει και ο χρόνος και ο κόπος που θα κάνετε. Στο κάτω κάτω το test drive θα κάνει την διαδικασία της αγοράς πιο ενδιαφέρουσα, και η εμπειρία θα είναι σίγουρα ευχάριστη. Καλές αγορές.

Πηγή: autotriti.gr