«Oύτε να εκνευριστώ δεν θέλω», είπε ο Ben Spies μετά τη δεύτερη συνεχόμενη απογοήτευση επί αμερικανικού εδάφους –δύο συνεχόμενες εγκαταλείψεις εξαιτίας της μοτοσυκλέτας του. Στην Laguna Seca κόπηκε το ψαλίδι. Στην Ινδιανάπολη τινάχτηκε ο κινητήρας.

Χαλαρός και συγκεντρωμένος ο Αμερικανός, εξήγησε μετά την επιστροφή του στα πιτ ότι πλέον η γκαντεμιά του –όπως πιστεύουν πολλοί– έχει φτάσει σε επίπεδο γελοιότητας. Ο Ben ως γνωστόν έχει δηλώσει από την αρχή του Αυγούστου ότι αποχωρεί από την Yamaha στο τέλος της σαιζόν, έχοντας προφανώς μυριστεί το παιχνίδι που παιζόταν πίσω στο παρασκήνιο μεταξύ Yamaha και Rossi εδώ και πολλούς μήνες.

Μιλώντας αργότερα προς τους δημοσιογράφους, ο ίδιος αποφάσισε να ανοίξει μια χαραμάδα προς τη δύσκολη μη φανερή πραγματικότητα των αγώνων σε κορυφαίο επίπεδο. Αποκάλυψε πως πριν τους αμερικάνικους γύρους η Yamaha πίστευε οτι ο Spies δεν τα έδινε όλα και μετά το ιταλικό GP, κάποιος ψηλά ιστάμενος του δήλωσε ορθά κοφτά: είτε θα τα έδινε όλα στην Λαγκούνα Σέκα, είτε να μην έκανε τον κόπο να κατέβει στην πίστα!

«Ναι, κάποιος από την Yamaha μου είπε ακριβώς αυτό. Ήρθα λοιπόν στην Λαγκoύνα και έκανα ό,τι μου ζητήθηκε: έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό μου – και η μοτοσυκλέτα έπαθε βλάβη. Μετά ήρθαμε εδώ και πάλι έδωσα το 100% και έκανα ό,τι μπορούσα και είχαμε πάλι μηχανική βλάβη.

Δηλαδή εγώ έδωσα το 100%, οπότε το να μού τη λένε έτσι στο Μουτζέλο κατάμουτρα και να τα δίνω όλα αυτές τις 2 βδομάδες και μετά να σπάει η μοτοσυκλέτα, ε, νομίζω πως δεν είναι σωστό». Αξιοθαύμαστη η αυτοσυγκράτηση του Αμερικανού, λέμε εμείς.

«Ξέρω πως η ομάδα μου τα δίνει όλα, και αυτό αποδείχτηκε –η μοτοσυκλέτα ήταν καλή αυτά τα δύο σαββατοκύριακα», συνέχισε ο Spies. «Αλλά δεν έχω κανέναν σεβασμό για τα όσα μου είπαν, και τα όσα έγιναν φέτος. Στο Ασσεν είχαμε πρόβλημα με τα λάστιχα (διαλύθηκαν) χωρίς δική μας υπαιτιότητα, το ίδιο και στο Σίλβερστον».

«Αλλά στο Κατάρ, εδώ και στη Λαγκούνα αντιμετωπίσαμε τρεις φορές μηχανικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα. Δεν θα έλεγα ότι είναι αποκλειστικά λάθος της Γιαμάχα, είναι και κακοτυχία. Το γιατί συμβαίνει μόνον σε μένα, δεν το γνωρίζω. Πριν έναν μήνα ήμουν πολύ εκνευρισμένος, αλλά τώρα πηγαίνω στο Μπρνο και απλά αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να συμβεί».

Όταν πιέστηκε να δώσει το όνομα του στελέχους της Γιαμάχα που του μίλησε έτσι, ο Spies αρνήθηκε, λέγοντας απλά «κάποιος από πάνω…».

Φυσικά δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να μιλήσουν έτσι στον οδηγό της Ομάδας MotoGP. Οι επιλογές είναι περιορισμένες…

«Ήρθαμε σήμερα και ειλικρινά ο στόχος μας ήταν η νίκη, και το δείξαμε στους δυόμισι πρώτους γύρους», συνέχισε. Οδηγώντας μπροστά από τον Ντάνι Πεδρόζα, αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη μοτοσυκλέτα του όταν ο Ισπανός τον πέρασε εύκολα στη μεγάλη ευθεία, στο τέλος του 3ου γύρου.

Ένιωσε τη μοτοσυκλέτα του να χάνει δύναμη και ύστερα να παραδίνει το πνεύμα μόλις πέρασε για τέταρτη φορά τη γραμμή τερματισμού.

Όταν ρωτήθηκε αν χρησιμοποίησε τον ίδιο κινητήρα με τον οποίο είχε πέσει την προηγουμένη, απάντησε καταφατικά πως ναι, ήταν ο ίδιος. Η πρακτική αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, να χρησιμοποιούνται δηλαδή ανταλλακτικά ή κινητήρας από πεσμένη μοτοσυκλέτα, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση εγείρονται πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο ελέγχονται σωστά οι κινητήρες πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ειδικά όταν υπάρχει το προηγούμενο του Κατάρ. Τότε ο Αμερικανός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ανεξήγητο, έντονο chatter που όπως αποδείχτηκε οφειλόταν σε ένα σπασμένο υποπλαίσιο, το οποίο φορέθηκε στη μοτοσυκλέτα του μετά από πτώση.

«Πήγαμε στη Λαγκούνα και ήρθαμε εδώ (Ινδιανάπολη) για να ανέβουμε στο βάθρο και να κερδίσουμε τους αγώνες. Νομίζω ότι αυτή μας η προσπάθεια να ανέβουμε στο βάθρο και να κερδίσουμε δείχνει τον χαρακτήρα εμού και της ομάδας. Παρά τις κακοτυχίες, δεν το βάζουμε κάτω και δίνουμε πάντα το 100%», τόνισε.

«Αν τα βάλει κανείς κάτω και προσθέσει τα προβλήματα με τα λάστιχα, καταλαβαίνει πως ό,τι κι αν κάνει δεν έχει ελπίδες. Δεν θα έκανε διαφορά ακόμα κι αν είχα κερδίσει όλους τους υπόλοιπους αγώνες. Πάλι δεν θα είχα καμία ελπίδα. (Εννοεί 6 εγκαταλείψεις σε 11 αγώνες.) Ελπίζω πως στο Μπρνο θα έχουμε ένα σαββατοκύριακο χωρίς συμβάντα –όμως το ίδιο ελπίζαμε και εδώ και απλά δεν συνέβη».

Όταν, τέλος, ρωτήθηκε αν η επιτίμηση μετά το Μουτζέλο τον έσπρωξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του, εξήγησε ότι η απόφασή του είχε ληφθεί πριν το Μουτζέλο, απλά το συμβάν εκείνο τον διευκόλυνε να προχωρήσει στην ανακοίνωση της αποχώρησης.