Μετά τις BMW και Audi, η Mercedes κλείνει τη γερμανική τρόικα στην κατηγορία των premium κομπακτ SUV, καθώς ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει το μικρότερο SUV της ιστορίας της!

Με μια ματιά

-Νέο μικρομεσαίο SUV
-Βασισμένο στην πλατφόρμα της επόμενης A-Class
-Σε εκδόσεις 4Χ2 και 4Χ4
-Παρουσίαση το 2013

Η Mercedes μέσα στην επόμενη διετία ετοιμάζει μια πλήρη ανανέωση της γκάμας των μοντέλων της και κυρίως, αυτών που τοποθετούνται στο κάτω άκρο της. Με χρονολογική σειρά θα δούμε λοιπόν, το 2012, τη νέα A-Class και λίγους μήνες αργότερα, την επόμενη B-Class. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο μοντέλων θα είναι η νέα προσθιοκίνητη πλατφόρμα στην οποία θα βασιστούν (MFA-Mercedes Front-wheel-drive Architecture), με την εκδοχή της B-Class να ειδικά διαμορφωμένη έτσι, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει και τετρακίνηση. Σε αυτή λοιπόν την πλατφόρμα, η Mercedes θα βασίσει και ένα ακόμη νέο μοντέλο που θα είναι μάλιστα, το πρώτο του είδους στην ιστορία της: Το όνομά του θα είναι «GLC» και, όπως μας αποκαλύπτει το πρώτο γράμμα της ονομασίας, θα ενταχθεί στα SUV της μάρκας.

Το μικρότερο και πιο μοντέρνο SUV της Mercedes

Η νέα GLC θα προστεθεί στη γκάμα της Mercedes το 2013 και θα τοποθετηθεί στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Εκεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την BMW X1, αλλά και με το νέο Audi Q3, που θα λανσαριστεί στη χώρα μας τον Οκτώβριο. Όμως, το νέο μοντέλο της Mercedes σε σχέση τόσο με την X1, όσο και με την X3, θα ενσωματώσει μια πολύ πιο μοντέρνα σχεδίαση που θα είναι σύμφωνη με τις δυναμικές γραμμές που μας αποκάλυψε πρόσφατα η πρωτότυπη A-Class στην έκθεση της Σαγκάης. Όπως μπορείτε λοιπόν να δείτε και στην πρώτη, ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωτογραφία της GLC, το αμάξωμα του γερμανικού SUV θα φέρει περισσότερο έντονες γραμμές από κάθε άλλο SUV της μάρκας, ενώ θα ενσωματώσει και μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή της νέας μπροστινής γρίλιας των μοντέλων της φίρμας. Εντύπωση προκαλούν επίσης τα πολύ μοντέρνα φωτιστικά σώματα (με λαμπτήρες LED), αλλά και οι μεγάλες εισαγωγές στα άκρα του εμπρόσθιου προφυλακτήρα που τονίζουν το δυναμισμό του σχήματος. Φυσικά, το αμάξωμα θα είναι 5θυρο, χωρίς πάντως να αποκλείεται και μια 3θυρη, πιο νεανική εκδοχή, που θα πλαισιώσει την κουπέ A-Class.

4Χ2 και 4Χ4 με πλήρη γκάμα κινητήρων

Πιστή στο πνεύμα της εποχής, η νέα GLC θα έρθει τόσο σε δικίνητη εκδοχή, όσο και σε τετρακίνητη. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο εκδόσεων θα είναι η αυξημένη απόσταση από το έδαφος περίπου κατά 20 χλστ. σε σχέση με την επόμενη B-Class. Επίσης, η τετρακίνητη έκδοση θα λάβει αυτόματο σύστημα με πολύδισκο συμπλέκτη που θα κατανέμει συνεχώς το ποσοστό της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων. Από πλευράς κινητήρων, ο νεότερος 1,8 turbo βενζινοκινητήρας με άμεσο ψεκασμό της μάρκας θεωρείται βέβαιος στη γκάμα, σε ισχύ 156 και 204 ίππων. Δεν αποκλείεται πάντως, να δούμε λίγο μετά από το λανσάρισμα της νέας GLC και κάποιον από τους νέους turbo που η ετοιμάζει η Mercedes με τη Renault. Οι κινητήρες αυτοί θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα από τους σημερινούς, με αυτόν τον 1,6 λίτρων να θεωρείται ως πιο πρέπον για τις δικίνητες εκδόσεις του νέου SUV.

Ποιους θα ανταγωνιστεί

BMW X1

Η BMW X1 έχει συμπληρώσει έναν και πλέον χρόνο στην αγορά, σημειώνοντας πολύ καλά νούμερα πωλήσεων. Διατίθεται σε εκδόσεις με κίνηση στους 2 (πίσω) ή και στους 4 τροχούς και με κινητήρες βενζίνης από 150 έως 258 ίππων.

Audi Q3

Το νέο Q3 βρίσκεται ήδη στην αγορά τοποθετημένο στη βάση των «Q» μοντέλων της Audi. Οι κινητήρες του είναι 2λιτροι με turbo και συνδυάζονται αποκλειστικά με τετρακίνηση.

Πηγή: autotriti.gr