Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η έκδοση hatchback της νέας γενιάς Astra είναι πλαισιωμένη από το Astra Sports Tourer. Το Sports Tourer βασίζεται σε μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική οχήματος που θα το κάνει έως 200 kg ελαφρύτερο από το απερχόμενο μοντέλο. Με το δεδομένο ότι το station wagon θα συνδυάζεται επίσης με τους κινητήρες τελευταίας γενιάς, το Astra Sports Tourer θα είναι ισχυρότερο, ζωηρότερο και πιο απολαυστικό στην οδήγηση. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση καυσίμου έχει μειωθεί χαρίζοντάς του πειστικά πλεονεκτήματα για εταιρικό αυτοκίνητο και  «frequent drivers» που συχνά αναζητούν το συνδυασμό πρακτικότητας και κύρους σε ένα station wagon.

Tο Astra Sports Tourer θα διατίθεται με Opel OnStar και τα νέα συστήματα infotainment IntelliLink προσφέροντες υπερσύγχρονες και ποικίλες λύσεις συνδεσιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά ασφάλειας και υποστήριξης μαζί με στοιχεία εξοπλισμού μέχρι πρότινος γνωστά από αυτοκίνητα υψηλότερων κατηγοριών. Το εσωτερικό αναδεικνύει τη σχεδίαση και τη συνολική διάταξη χώρων, καθώς το νέο μοντέλο έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με τον προκάτοχό του αλλά είναι αισθητά πιο ευρύχωρο στο εσωτερικό, προσφέροντας περισσότερη άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες και αυξημένο χώρο φόρτωσης.

Η τελευταία γενιά Sports Tourer έχει τις ίδιες διαστάσεις με το απερχόμενο μοντέλο, με μήκος 4.702 mm, πλάτος 1.871 mm (με εξωτερικούς καθρέπτες αναδιπλωμένους) και ύψος 1.499 mm,  ωστόσο, προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές. Ο οδηγός απολαμβάνει +26 mm στον περιοχή της κεφαλής, και οι πίσω επιβάτες +28 mm περισσότερο χώρο στην περιοχή των ποδιών, δύο βελτιώσεις για αίσθηση ευρυχωρίας και άνεσης στο ταξίδι. Επιπλέον, το νέο Astra Sports Tourer μπορεί τώρα να μεταφέρει φορτία έως 1.630 L χάρη στην αποδοτική διάταξη χώρων του.

Στο νέο Sports Tourer, η πίσω πόρτα θα μπορεί να ανοίγει χωρίς άγγιγμα ή τηλεχειρισμό. Σε συνδυασμό με το σύστημα “Keyless Open” μία ελαφριά κλωτσιά κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα είναι αρκετή για να ανοίξει η πίσω πόρτα. Μία ακόμα κλωτσιά κάτω από τον προφυλακτήρα θα κλείσει την πόρτα. Το έξυπνο σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε εμπόδιο και σταματά το μηχανισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η πίσω πόρτα μπορεί να ανοίγει με ένα διακόπτη στην πλευρά της πόρτας του οδηγού ή μέσω του τηλεχειριστηρίου του κλειδιού.

Για αύξηση του χώρου αποσκευών θα διατίθεται με προαιρετικά, αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα 40/20/40 που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στη διάταξη χώρων. Επιπλέον, η προϊοντική γκάμα FlexOrganizer με πλαϊνές ράγες, διαχωριστικά δίχτυα και πολυάριθμες επιλογές πρόσδεσης διατίθεται προαιρετικά για τη μεταφορά όλων των φορτίων με ασφάλεια και τάξη.

cp1

Οι συμπαγείς διαστάσεις και το ελαφρύ κέλυφος του αμαξώματος βοήθησαν το station wagon να χάσει μέχρι 200 kg. Η βασική έκδοση ζυγίζει 1.263 kg (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) και επομένως είναι 130 kg ελαφρύτερη από το εφάμιλλο απερχόμενο μοντέλο. Αυτό έχει θετική επίδραση στην ευελιξία, την οδηγική άνεση, την κατανάλωση και το κόστος.

Η γκάμα κινητήρων με ισχύ από 70 kW/95 hp έως 147 kW/200 hp συμβάλει σε προαναφερθείσες αρετές. Το Sports Tourer θα αντλεί ισχύ μόνο από κινητήρες τελευταίας γενιάς. Οι κινητήρες diesel και βενζίνης με κυβισμό από 1.0 – 1.6 lit συνδυάζουν υψηλή απόδοση με έξοχη απόκριση και πολιτισμένη λειτουργία.

Ο νέος 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo είναι ο κορυφαίος της γκάμας για το Astra Sports Tourer. Ο θάλαμος καύσης του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα άμεσου ψεκασμού 147 kW/200 hp μπορεί να αντέξει πίεση 130 bar και αποδίδει εντυπωσιακή ροπή 300 Nm ( με overboost). Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά αθόρυβη και ομαλή λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών.

cp3

Το Astra Sports Tourer διαθέτει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και άνεσης. Το ευφυές σύστημα φωτισμού intelligent IntelliLux LED® matrix light του νέου Astra είναι μία ακόμα απόλυτη καινοτομία στην κατηγορία των συμπαγών μοντέλων. Αυτή επιτρέπει συνεχή οδήγηση εκτός πόλης με αντιθαμβωτική δέσμη μεγάλης σκάλας φώτων και αυτόματα απενεργοποιεί ατομικές LED όταν ανιχνεύεται προπορευόμενο ή επερχόμενο όχημα. Η περιοχή γύρω από την πηγή του φωτός καλύπτεται και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου παραμένει πολύ φωτεινό. Επομένως, το σύστημα αυξάνει την ενεργητική ασφάλεια για όλους τους χρήστες των δρόμων, αλλά και την άνεση του οδηγού του Sports Tourer όταν οδηγεί τη νύχτα. Επιπλέον διατίθενται πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης που βασίζονται στην τελευταία γενιά της εμπρός κάμερας Opel Eye και προσφέρουν στον οδηγό περαιτέρω βοήθεια, από το εκτενέστερο και ακριβέστερο Traffic Sign Assist (Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης) που αποκτά τώρα Lane Keep assist (Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης), που προσφέρει ακόμα και ενεργές διορθώσεις διεύθυνσης, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης μέχρι το Forward Collision Alert (Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης) με Collision Imminent Braking (Φρενάρισμα λόγω Επικείμενης Σύγκρουσης),  που μπορεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο ακόμα και σε ταχύτητες κάτω των 40 km/h.

Μέσα στην καμπίνα, η υπηρεσία προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης Opel OnStar λειτουργεί σαν «φύλακας άγγελος» για τον οδηγό και τους επιβάτες. Επιπλέον, θα λανσαριστούν δύο νέα συστήματα IntelliLink. Η τελευταία γενιά του συστήματος infotainment είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto. Εξάλλου, τα νέα premium εργονομικά καθίσματα πιστοποιημένα από τον AGR παρέχουν πρόσθετη άνεση με ρύθμιση πλάτους, λειτουργία μασάζ και μνήμης και εξαερισμό. Οι πίσω επιβάτες θα μπορούν προαιρετικά να απολαμβάνουν ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό άνεσης με τα δύο εξωτερικά θερμαινόμενα πίσω καθίσματα.

cp4

Νίκος Τσάδαρης