Απογειώθηκαν οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Οκτώβρη, με αύξηση 44,9%, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι στο τέλος του χρόνου η ετήσια αύξηση θα αγγίξει το 30% σε σχέση με πέρυσι.

Πιο αναλυτικά και με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Όσον αφορά τις κατηγορίες, οι B & C συγκεντρώνουν σχεδόν το 85% της αγοράς, με την δεύτερη να σημειώνει μείωση σχεδόν 4% προς όφελος της πρώτης.

Στις επιλογές κινητήριων συστημάτων οι θερμικοί κινητήρες έχουν υποχωρήσει στο 55%, ενώ τα υβριδικά ξεπέρασαν το 30% και τα επαναφορτιζόμενα είναι σταθερά πλέον σε διψήφιο (10,8%)ποσοστό.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως τον Οκτώβριο, έχει ως εξής:

Σε αυξητική τροχιά αλλά με ποσοστά αισθητά μικρότερα της Ελλάδας κινείται και η αγορά καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ για την οποία έχουμε στοιχεία μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Σεπτέμβριο ως εξής: