Με το σύνθημα «Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες», οι ισπανοί διαδηλωτές μας τσίτωσαν ένα χρόνο πριν για την απάθειά μας.

Οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», όπως ονόμασαν το κίνημά της 15ης Μαΐου, παρέμειναν για μέρες στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων.

Η είδηση των κινητοποιήσεών τους αλλά και το σύνθημά τους προς τους Έλληνες έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενώ η ανάρτηση ξεπέρασε τα 18.000 shares σε σύντομο χρονικό διάστημα (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Έτσι, την επόμενη ακριβώς ημέρα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 25 Μαΐου, το κάλεσμα είχε δοθεί για τις 6 το απόγευμα αλλά από νωρίς στην πλατεία Συντάγματος υπήρχε κόσμος, σε αριθμό ασυνήθιστος για εκείνη την ώρα. Όσο περνούσε η ώρα, ο κόσμος πλήθαινε μέχρι που η λεωφόρος Αμαλίας και οι παρακείμενοι οδοί είχαν πλημμυρίσει από ζωή. Χιλιάδες άνθρωποι με τα παιδιά τους είχαν βγει στους δρόμους όλης της χώρας για να δείξουν στους Ισπανούς (και όχι μόνο) ότι «εδώ είμαστε!».

Αναρτούσαν πανό στα οποία ανέφεραν ««Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουν οι Ιταλοί» ενώ είχαν να… γράψουν κάτι και για τους Ισπανούς όπως το χαρακτηριστικό «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν», έλεγε το πανό στα ισπανικά.

Οι μέρες περνούσαν και οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες, ιδίως τις Κυριακές, έβγαιναν στο δρόμο και έδιναν δυναμικά το «παρών». Συγκεντρώνονταν επί της οδού Αμαλίας -ήταν απροσπέλαστη- και τραγουδούσαν ρυθμικά συνθήματα όπως «κλέφτες, κλέφτες» κ.ά. ενώ οι περισσότεροι «έριχναν μούντζες» προς το Κοινοβούλιο.

Το newsbeast.gr κάλυψε τα γεγονότα από πρώτο χέρι με ζωντανές μεταδόσεις από την Πλατεία Συντάγματος αλλά και ρεπορτάζ από όλη την Ελλάδα. Για μήνες, από την πρώτη ημέρα που βγήκαν στο δρόμο μέχρι και τη στιγμή όπου μπήκε ένα τέλος στο κίνημα (περίπου στις αρχές Αυγούστου) υπήρχε συνεχής ροή ειδήσεων, φωτορεπορτάζ και live streaming ώστε να γίνεται γνωστό τι συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος. Βέβαια, υπήρξαν προσπάθειες ώστε να μαζευτούν ξανά το φθινόπωρο στις πλατείες αλλά αυτές εμποδίστηκαν από την Αστυνομία που επενέβαινε κάθε φορά που έκλεινε η λεωφόρος Αμαλίας.

Υπήρξαν στιγμές δύσκολες για να καλυφθούν στην πλατεία Συντάγματος. Υπήρξαν στιγμές που κάποιοι πολίτες ήθελαν να μπουν στη Βουλή και ήταν μάλιστα πολύ κοντά με βουλευτές να φυγαδεύονται από τον Εθνικό Κήπο. Υπήρξαν και στιγμές πιο… χαλαρές με τους πολίτες να διασκεδάζουν με τις παρέες τους στην πλατεία Συντάγματος. Αναμφίβολα, ήταν μία περίοδος που κάθε μέρα συνέβαιναν τελείως διαφορετικά πράγματα με τις ειδήσεις – κάποιες φορές- να τρέχουν…

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του κινήματος των «Αγανακτισμένων»

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τους Αγανακτισμένους στους δρόμους.