Μια φοιτήτρια ιατρικής, στην οποία είπαν σε ηλικία 10 ετών ότι είχε το συκώτι ενός αλκοολικού, δήλωσε στο BBC ότι η κωπηλασία καθυστέρησε την ανάγκη της για μεταμόσχευση ήπατος.

Η Megan McGillin, από τη Βόρεια Ιρλανδία, διαγνώστηκε με κίρρωση στο ήπαρ, πριν από 11 χρόνια, η οποία σταματά τη σωστή λειτουργία του ήπατος.

Η ηπατική νόσος στα παιδιά είναι σπάνια.

Ένας ειδικός στο ήπαρ ανέφερε στο BBC ότι το να παραμείνει κάποιος fit και υγιής παίζει «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ήπατος σε σταθερή κατάσταση».

Η κίρρωση δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιστραφεί, και πολλές από τις ηπατικές διαταραχές που προκαλούν κίρρωση στα παιδιά δεν μπορούν να προληφθούν.

Στην περίπτωση της νεαρής γυναίκας από το County Down, οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς απέκτησε τη νόσο, αλλά δήλωσαν ότι η βλάβη θα μπορούσε τελικά να γίνει τόσο μεγάλη, ώστε το συκώτι της να σταματήσει να λειτουργεί, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία της.

«Οι γιατροί μου είπαν αρχικά, όταν διαγνώστηκα, ότι στην ηλικία των 18 ετών θα έκανα μεταμόσχευση, αλλά παρέμεινα σε φόρμα», δήλωσε η Μέγκαν Μακγκίλιν.

"My mum was gobsmacked at the idea that a doctor would tell me that I had the liver of an alcoholic."

Posted by BBC News NI on Monday, August 28, 2023

«Στη συνέχεια, όταν ήμουν 16 ή 17 ετών, μου είπαν ότι σίγουρα μέχρι τα 21 θα χρειαζόμουν μεταμόσχευση. Όταν έκλεισα τα 21 τον Νοέμβριο, δεν έκανα εν τέλει μεταμόσχευση. Απλώς συνέχισα να τα καταφέρνω. Έχω εξαντλήσει κάθε χρονοδιάγραμμα τώρα» συμπλήρωσε.

Η Μέγκαν Μακγκίλιν ασχολήθηκε με την κωπηλασία και αγωνιζόταν σε ομάδα για δύο χρόνια, όσο φοιτούσε στο σχολείο, σημειώνοντας ότι αυτό την κράτησε σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Πιστεύει ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης κράτησε το συκώτι της λειτουργικό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η 21χρονη δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ και δεν σκοπεύει να το κάνει λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει το συκώτι.

On Saturday I had the pleasure of attending the RVH Liver Support Group 25th Anniversary Gala Dinner 💞 This charity…

Posted by Megan McGillin on Wednesday, May 3, 2023

Είπε ότι η διάγνωση σε εκείνη την τρυφερή ηλικία ήταν «σοκαριστική», αλλά ήξερε ότι θα μπορούσε να ζήσει με αυτό, έστω και με περιορισμούς, καθώς η πάθηση την κάνει να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένη.

«Τώρα αυτό που εγώ ονομάζω φυσιολογικό είναι διαφορετικό από το φυσιολογικό των συνομηλίκων μου. Πρέπει να έχω περιορισμούς στον εαυτό μου – σε ορισμένα πράγματα που μπορώ και δεν μπορώ να κάνω» ανέφερε η Μέγκαν Μακγκίλιν που αισιοδοξεί να έχει μια ήρεμη ζωή τα επόμενα χρόνια.