Ο Σλοβένος αρχαιολόγος Ivan Šprajc που είχε χαρακτηρίσει ο Guardian ως ο «αληθινός Indiana Jones», μετά από 30 χρόνια ανασκαφών κατάφερε να ανακαλύψει μια χαμένη πόλη των Μάγιας, στην οποία υπολογίζεται ότι έμεναν 40.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για την Chactún, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, που βρίσκεται βαθιά μέσα στην Οικολογική Ζώνη Διατήρησης Balamkú του Μεξικού.

Ο αρχαιολόγος ονόμασε την τοποθεσία Ocomtún (πέτρινη στήλη στη διάλεκτο των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν) από τις πολλές κυλινδρικές στήλες που ήταν διάσπαρτες σε όλο τον
οικισμό.

Τα κεραμικά ευρήματα που εξετάστηκαν από την τοποθεσία δείχνουν ότι η Ocomtún πιθανότατα κατοικήθηκε μεταξύ 600 και 800 μ.Χ και εγκαταλείφθηκε και αυτή μυστηριωδώς.

«Αυτές οι πόλεις είχαν χαθεί στον χρόνο. Κανείς δεν ήξερε πού ακριβώς βρίσκονταν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως «αυτή (η Ocomtún), ήταν στην πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον αρχαιολογικό χάρτη της κεντρικής Χερσονήσου των Μάγια (τη σύγχρονη κεντρική χερσόνησος Γιουκατάν). Δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Δεν υπήρχε ούτε μια γνωστή τοποθεσία σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 3.000 -4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».