Ο Αμερικανός στρατιωτικός, που δικάζεται για τη διαρροή εμπιστευτικών και άκρως απορρήτων εγγράφων για αμυντικά ζητήματα –ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία– σε φόρουμ στο διαδίκτυο δήλωσε αθώος.

Ο Τζακ Τεσέιρα, 21 ετών, της Αεροπορίας της Εθνοφρουράς (Air National Guard, USANG), συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) τον Απρίλιο.

Υπηρετούσε στη βάση Κέιπ Κοντ, κοντά στη Βοστόνη, και είχε ειδικότητα πληροφορικού και διαβιβαστή. Κατηγορείται πως δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και συζήτησης Discord, από όπου πήραν τον δρόμο προς άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας τεράστιο σάλο.

Αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες για κατοχή και μετάδοση πληροφοριών σχετιζόμενων με την εθνική άμυνα. Η καθεμιά τους επισύρει ποινή ως και 10 ετών κάθειρξης, με άλλα λόγια, συνοψίζει ρεπορτάζ του NBC News, ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή ως και 60 ετών κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο ως και 1,5 εκατ. δολαρίων.

Ο νεαρός προσήχθη χθες Τετάρτη ενώπιον δικαστή στο Γούστερ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Δήλωσε αθώος, σύμφωνα με δικόγραφα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να αποφυλακιστεί προσωρινά, εν αναμονή της δίκης του. Η έδρα απέρριψε το αίτημα.

Οι εικόνες της σύλληψης του νεαρού από την αστυνομία έξω από το οικογενειακό του σπίτι έκαναν τον γύρο του κόσμου, μερικές ημέρες έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων για τις διαρροές στον αμερικανικό Τύπο.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυπταν, μεταξύ άλλων, τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη βιωσιμότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα. Υπεδείκνυαν επίσης πως η Ουάσιγκτον κατασκοπεύει κάποιους από τους πιο στενούς συμμάχους της, ιδίως το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα.

Η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση και ήγειρε ερωτήματα για κενά ασφαλείας. Ο νεαρός κατείχε άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων, που του επέτρεπε πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητα υλικά, παρά τον χαμηλό βαθμό του.