Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων, Wagner, έχει στραφεί στα social media για να στελεχώσει τομείς που έχει ανάγκη στις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Στο Twitter και στο Facebook εμφανίζονται αγγελίες της όπου ζητάει να προσλάβει διάφορες ειδικότητες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γιατροί, ψυχολόγοι και όχι μόνο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Politico.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι αγγελίες της Wagner, η οποία διαθέτει μισθοφόρους που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες, έχουν φτάσει σχεδόν τις 120.000 προβολές στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο δεκάμηνο, όπως έκανε γνωστό η Logically, βρετανική ερευνητική ομάδα που επικεντρώνεται στην παραπληροφόρηση.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί 60 αναρτήσεις σε δεκάδες γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των βιετναμέζικων και των ισπανικών – στις οποίες, μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με θέσεις μάχης, πληροφορικής, οδήγησης και ιατρικής, που προφανώς είναι διαθέσιμες στη Wagner.

Υψηλός μισθός και… ασφάλιση

Περιελάμβαναν, ακόμη, αριθμούς τηλεφώνων και λογαριασμούς Telegram. Στις… διαφημίσεις για εύρεση εξειδικευμένων στελεχών υπόσχονται μηνιαίους μισθούς που φτάνουν τα 240.000 ρούβλια (2.800 ευρώ) με παροχές, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αναρτήσεις φέρουν το αποτύπωμα της πολιτοφυλακής και των υποστηρικτών της, άσχετα από το ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για γνήσια.

«Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αυτό χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια γλώσσα με τους προηγουμένως επαληθευμένους λογαριασμούς της Wagner σε μέρη όπως το Telegram ή το VK», δήλωσε σχετικά Κάιλ Γουόλτερ, επικεφαλής της έρευνας της Logically. Να σημειωθεί ότι το VK είναι ένα δημοφιλές ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, για την ώρα δεν είναι σαφές τι επιτυχία είχαν οι εν λόγω εκστρατείες στρατολόγησης. Ωστόσο, η υποκίνηση σε βία -και η προώθηση ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας- είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούν παραβιάσεις των ξεχωριστών όρων χρήσης σε Facebook και Twitter, που εξυπακούεται ότι απαγορεύουν τέτοιο υλικό.

Στο μεταξύ, ανάλυση από δυτικό κυβερνητικό αξιωματούχο, η οποία κοινοποιήθηκε στο Politico, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο τηλεφωνικοί αριθμοί που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται άμεσα είτε με την ομάδα, είτε με την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.