Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ  ώρα Ελλάδος και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξαν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Νικητής ο Ερντογάν με 51,8% στο 99% των ψήφων

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή και το ιδιωτικό πρακτορείο Anka που στην αρχή έδινε νίκη Κιλιτσντάρογλου, δίνει και αυτό τώρα νίκη του Ερντογάν.

Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου στους Τούρκους στην Ελλάδα

Βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα από τους Τούρκους στην Ελλάδα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται άνετα με 71,4% έναντι 28,5% για τον Ερντογάν, με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό ήταν 75,88% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και 16,99% για τον Ερντογάν.

«Μάχη» στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια στιγμη, στην Κωνσταντινούπολη, με ενσωμάτωση 36% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 50,23% έναντι 49,77% που συγκεντρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες

Όσον αφορά την συμμετοχή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα η Σία Κοσιώνη από την Κωνστντινούπολη αλλά και με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν λίγο πιο χαμηλη σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν η συμμετοχή να έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 Μαϊου. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων. 

Τα πρώτα αποτελέσματα από τους Τούρκους του εξωτερικού

Με τα ως τώρα δεδομένα έχουμε επικράτηση του Ερντογάν σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) και της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λιβύη). Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την Κίνα και την Αυστραλία.

Από την Ελλάδα ως τις 18:30 δεν είχαν καταχωριστεί αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το The Spectator Index τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 54,1% έναντι 45,9% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 75% των εκλογικών τμημάτων.

 Μπροστά με 52,4% ο Ερντογάν, σύμφωνα με άτυπα exit poll

Άτυπα exit poll δίνουν τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά με 52,4%, έναντι 47,5% τον Κιλιντσντάρολγου.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.