Στελέχη εταιριών και ΜΜΕ στο Βιετνάμ ανέφεραν πως περίπου 24.000 εργαζόμενοι σε δύο Νοτιοκορεάτικα εργοστάσια απεργούν λόγω διενέξεων για θέματα μισθών, επιδομάτων και αργιών.

Στο εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων Tae Kwang Vina, στη νότια επαρχία Ντονγκ Νάι, απείχαν από την εργασία τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενοι την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε εργαζόμενη στην εταιρία η οποία απέφυγε να αποκαλύψει το όνομά της.

Οι εργαζόμενοι πλήττονται από τον πληθωρισμό, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες Παρασκευή εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 9,2% στο έτος στην διάρκεια του 2010.

Στο δεύτερο Νοτιοκορεάτικο εργοστάσιο, επίσης στην επαρχία Ντονγκ Νάι, 4.000 εργαζόμενοι στην εταιρία παραγωγής ιματισμού Namyang δεν προσήλθαν στις εργασίες τους την Πέμπτη απεργώντας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Thanh Nien.

Συνήθως οι εργαζόμενοι χρειάζονται άδεια περίπου 20 ημέρες πριν προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βιετνάμ, όπου τα συνδικάτα αλλά και οι εργατικές συνομοσπονδίες είναι ελεγχόμενες από το κράτος.