Ο πρωτοπόρος της reggae/ dub μουσικής Jah Shaka πέθανε σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η οικογένειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αιτία θανάτου του καλλιτέχνη, αλλά και η ηλικία του παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής.

Ο Jah Shaka , επίσης γνωστός ως Zulu Warrior, ήταν ένας Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης της reggae/dub μουσικής. Το όνομά του προέρχεται από τον ρασταφαριανό όρο για τον Θεό, τον Jah, σε συνδυασμό με τον βασιλιά των Ζουλού, Σάκα Ζουλού.

Ο Shaka γεννήθηκε στο Clarendon Parish της Τζαμάικα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η μουσική του Shaka είχε αποκτήσει γρήγορα ένα μεγάλο και πιστό κοινό, λόγω του συνδυασμού πνευματικού περιεχομένου, των ρυθμών υψηλής ενέργειας, της μαζικής ηχητικότητας και του δυναμικού προσωπικού του στυλ. Το 1980 ο Shaka έπαιξε τον εαυτό του στην ταινία Babylon (σκηνοθετημένη από τον Franco Rosso, αν και ο ίδιος σκηνοθέτησε τη σκηνή στην οποία εμφανίστηκε), λειτουργώντας το Sound System του σε ένα soundclash στην κορύφωση της ιστορίας.

Ο Shaka παρέμεινε πιστός στο πνευματικό και ξεχωριστό μουσικό του στυλ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν πολλοί άλλοι είχαν αρχίσει να ακολουθούν την τάση της Τζαμάικας να τείνουν προς τη χαλαρή μουσική dancehall.

Ο Jah Shaka είχε, επίσης, ιδρύσει το Jah Shaka Foundation για να παρέχει βοήθεια σε έργα στην Γκάνα. Το ίδρυμα αγόρασε 7 στρέμματα (28.000 m2) γης στο Άγκρι της Γκάνα, 30 μίλια έξω από την Άκρα. Επιπλέον, είχε καταφέρει να διανείμει ιατρικές προμήθειες, αναπηρικά αμαξίδια, βιβλία σε βιβλιοθήκες, εργαλεία ξυλουργικής, υλικά ζωγραφικής και δίσκους σε κλινικές, σχολεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή της Άκρα, δημιουργώντας σημαντικούς δεσμούς με τις τοπικές κοινότητες. Ο ίδιος ο Shaka ήταν, στην πραγματικότητα, ένας ενεργός πολίτης και τακτικά ανέφερε ότι ενθάρρυνε τους νέους να μελετούν γεωγραφία και ιστορία, ώστε να γνωρίζουν «τι έχει συμβεί, πού συμβαίνει και ποιος το κάνει».