To «φως» της δημοσιότητας βλέπουν αποκαλύψεις που αφορούν το άτομο το οποίο διέρρευσε απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφορίων των ΗΠΑ και προκάλεσε συναγερμό για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής. Ο εν λόγω νεαρός, σύμφωνα με τη Washington Post είναι ένας λάτρης των όπλων και εργαζόταν σε στρατιωτική βάση.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος άναψε διπλωματικές «φωτιές» για τον Λευκό Οίκο ενώ τα έγγραφα εμφανίσθηκαν από τον Μάρτιο σε ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έδιναν πληροφορίες αναφορικά με τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ουκρανίας ή πληροφορίες σχετικά με συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

H διαρροή πραγματοποιήθηκε μέσω μιας ομάδας στην πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord μεταξύ ατόμων που μοιράζονταν «αμοιβαία αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό» επισημαίνει η Washington Post ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως φέρεται να χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG, αργκό για Original Gangster.

Η Washington Post βασίζει το άρθρο της σε συνεντεύξεις από δύο μέλη της ομάδας Discord.

σημαία ΗΠΑ

Τους έκανε διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις

Ο OG όπως τονίζεται περνούσε τουλάχιστον ένα μέρος της ημέρας του μέσα σε μια ασφαλή εγκατάσταση που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση των μυστικών πληροφοριών που στεγάζονταν σε κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών ή έβγαιναν από εκτυπωτές. Όπως φέρεται δε να έχει πει και αποκαλύπτει το μέλος της ομάδας Discord «κάποια από τα έγγραφα που πληκτρολογούνταν με το χέρι μεταφράζονταν σε απόκρυφη γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών για τους μη μυημένους.

Μιλώντας στην ομάδα ο νεαός OG είπε μεταξύ άλλων ότι μοχθούσε για ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord που ήλεγχε. Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ένα καταφύγιο την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ιδίως για τους έφηβους gamers που είχαν κλειστεί στα σπίτια τους και είχαν αποκοπεί από τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο. Τα μέλη αντάλλασσαν μιμίδια, προσβλητικά αστεία και κουβέντες. Παρακολουθούσαν ταινίες μαζί, έκαναν αστεία και προσεύχονταν. Αλλά ο OG τους έκανε επίσης διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

«Είναι ένα έξυπνο άτομο»

«Ήθελε να μας κρατάει ενήμερους» είπε το μέλος, και φαινόταν να πιστεύει ότι οι εσωτερικές του γνώσεις θα προσέφεραν στους άλλους προστασία από τον ταραγμένο κόσμο γύρω τους.

«Είναι ένα έξυπνο άτομο. Ήξερε τι έκανε όταν δημοσίευσε αυτά τα έγγραφα, φυσικά. Δεν επρόκειτο για τυχαίες διαρροές οποιουδήποτε είδους» πρόσθεσε.

Ο απολογισμός του επιβεβαιώθηκε από το δεύτερο μέλος που διάβασε πολλά από τα ίδια διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία μοιράστηκε ο OG και μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Όπως δήλωσε το δεύτερο άτομα εντυπωσιάστηκε από τη φαινομενικά προφητική ικανότητα του OG να προβλέπει σημαντικά γεγονότα πριν γίνουν πρωτοσέλιδα, πράγματα που «μόνο κάποιος με τέτοια υψηλή εξουσιοδότηση θα μπορούσε να γνωρίζει». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν ενθουσιασμένος με τον OG, ο οποίος, όπως είπε, ήταν γύρω στα 20.

«Είναι γυμνασμένος. Είναι δυνατός. Είναι οπλισμένος. Είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποια τρελή ταινία» επεσήμανε.

Και τα δύο μέλη δήλωσαν ότι γνωρίζουν το πραγματικό όνομα του OG καθώς και την πολιτεία όπου ζει και εργάζεται, αλλά αρνήθηκαν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες, ενώ το FBI κυνηγάει την πηγή των διαρροών.

Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και το Πεντάγωνο έχει συστήσει τη δική του εσωτερική επανεξέταση με επικεφαλής έναν ανώτερο αξιωματούχο.

«Έχει στηθεί μια διυπηρεσιακή προσπάθεια, η οποία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα φωτογραφημένα έγγραφα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους συμμάχους και εταίρους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Η Discord από την πλευρά της επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.