Το 75% των λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. περνά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκέ, εξηγώντας πως η μη αντιμετώπιση του κύματος των λαθρομεταναστών και του οργανωμένου εγκλήματος είναι οι βασικοί λόγοι που ανάγκασαν το Παρίσι και το Βερολίνο να αρνηθούν βραχυπρόθεσμα την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro, ο Βοκέ σημείωσε πως αν οι δύο αυτές χώρες ενταχθούν στο Σένγκεν, τα «σύνορά τους θα είναι και δικά μας», τονίζοντας πως η απόφαση της ένταξής τους «έχει σοβαρές επιπτώσεις και επηρεάζει την εσωτερική μας ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον υπουργό οι προσπάθειες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για βελτίωση του ελέγχου των συνόρων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων είναι ανεπαρκείς.

Σε ερώτηση σχετική με την αναγκαία καθυστέρηση ένταξης της Ρουμανία και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, ο Βοκέ υπογράμμισε πως αυτό δεν θα συμβεί πριν δοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εγγυήσεις ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να πατάξουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και τα σύνορά του φυλάσσονται σωστά.