Όλο και πιο επικίνδυνη γίνεται η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Οργανισμού αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Αλέν Λερουά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Η αποστολή μας είναι όλο και πιο επικίνδυνη αλλά δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχιστεί η αποστολή, που είναι κυρίως η προστασία του πληθυσμού και των πολιτικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον Λερουά, την πλευρά του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο κάνει τα πάντα για να διακόψει τις προμήθειές μας σε καύσιμα και τρόφιμα, κυρίως με τον αποκλεισμό του λιμανιού. «Έχουμε ακόμη αποθέματα, αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ευάλωτη και πιο επικίνδυνη», τόνισε.

«Οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο πολιορκούν τους άνδρες μας ακόμη και στα σπίτια τους για να τους κάνουν να φύγουν, ενώ το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ακτής Ελεφαντοστού εντείνει τα μηνύματα μίσους και τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον της επιχείρησης του ΟΗΕ στη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λερουά, ο Γκμπάγκμπο διαθέτει δύναμη σχεδόν 20.000 ανδρών με το στρατό, τη δημοκρατική φρουρά, την αστυνομία και μερικούς μισθοφόρους που έρχονται από τη Λιβερία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, δύναμης 10.000 ανδρών, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο του Κόλπου (όπου βρίσκεται ο αντίπαλος του Γκμπάγκμπο, ο Αλασάν Ουατάρα) και εκτελεί περιπολίες όσο είναι δυνατόν στην πόλη Αμπιτζάν.

«Ωστόσο οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο αυξάνουν τα οδοφράγματα και μας αναγκάζουν συνεχώς να διαπραγματευόμαστε για την άρσή τους», επισήμανε ο Λερουά.