Την «πρεμιέρα» της έχει σήμερα, Παρασκευή (17/2) Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με κύρια θέματα στο «τραπέζι» της τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οξυμένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι κυβερνήσεων θα παραστούν σε αυτή τη διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στη διεθνή ασφάλεια και η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μεταξύ των σημερινών ομιλητών, ενώ στη Διάσκεψη του Μονάχου θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επίσης θα παραστούν στη Διάσκεψη.

Φέτος δεν έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι από τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι Δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το Κίεβο όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμένεται στο Μόναχο, απέκλεισε σε αυτή τη φάση τον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας, σε συνέντευξή του στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

«Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια πρωτοβουλία; Το τίμημα για την ειρήνη θα πρέπει να είναι ότι η Ρωσία θα παραμείνει στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει;», διερωτήθηκε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα εμπόδιζε το Κρεμλίνο να εξαπολύσει αργότερα άλλη επίθεση.

Νέο πακέτο κυρώσεων

Έπειτα από μια χρονιά μαχών, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές, το ΝΑΤΟ αναμένει μια νέα ρωσική επίθεση.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δυτικές χώρες στηρίζουν κυρίως το Κίεβο μέσω της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού και με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται να υιοθετήσουν «νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων», «γύρω στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε χθες Πέμπτη η Βικτόρια Νούλαντ αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ένταση με την Κίνα

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό μετά τον εντοπισμό ενός κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο τελικά η Ουάσινγκτον κατέρριψε, θα συζητηθεί επίσης.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η ένταση αυτή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, ελπίζουν να πείσουν την Κίνα, η οποία παραμένει στενή σύμμαχος της Ρωσίας, να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να τερματίσει τον πόλεμο.