Τουρκία και Συρία ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φόβοι εκφράζονται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι τα θύματα της τραγωδίας, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 20.000. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε χθες το βράδυ σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις δύο χώρες. Στο παρακάτω βίντεο του Sky News φαίνεται η στιγμή του εντοπισμού ενός μικρού παιδιού στα συντρίμμια δίπλα σε ένα πτώμα…

Ένα ακόμη συγκλονιστικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, φέρεται να τραβήχτηκε από τη Συρία και δείχνει δύο παιδάκια που έχουν εγκλωβιστεί και παρακαλούν να απελευθερωθούν.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δυστυχώς πρέπει να επιλέξουμε ποιους θα σώσουμε

Ο Ευθύμιος Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία και συντονίζει τις προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ που συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και τόνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να διαλέξουν ποια άτομα θα σώσουν από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο σεισμός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών».

«Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, τόνισε πως «είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται» ενημέρωσε.