Στην εκτέλεση 55 ανθρώπων εντός του 2023 φαίνεται πώς έχουν προχωρήσει οι αρχές του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, προσθέτοντας πως η αυξανόμενη καταφυγή στη θανατική ποινή έχει σκοπό να ενσταλάξει «τρόμο» στη χώρα που συνταράσσεται από μαζικές διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως τρεις νέοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις – ο μικρότερος δεν είναι παρά 18 ετών – υπέστησαν στη φυλακή «ανατριχιαστικά βασανιστήρια».

Η IHR ανέφερε πως επιβεβαίωσε τουλάχιστον 55 εκτελέσεις κατά τη διάρκεια των 26 πρώτων ημερών της χρονιάς: οι τέσσερις σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις, άλλες 37 με υποθέσεις ναρκωτικών. Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους λόγους που εκτελέστηκαν οι υπόλοιποι 14 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 107 άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν διότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, πρόσθεσε η IHR.

«Κάθε εκτέλεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι πολιτική» και ο βασικός σκοπός είναι «να ενσταλαχτεί ο φόβος και ο τρόμος στην κοινωνία», υπογράμμισε.

«Για να σταματήσει αυτή η κρατική φονική μηχανή, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή καμία εκτέλεση, πολιτική ή μη», υπερθεμάτισε ο διευθυντής της IHR, ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ.

Ακτιβιστές κατηγορούν το Ιράν πως χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο εκφοβισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθεστώτος να καταστείλει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται χωρίς διακοπή από τη 16η Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί, ιρανής κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, που είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα διότι κρίθηκε πως παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Για τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Φόλκερ Τουρκ, «η εργαλειοποίηση των ποινικών διαδικασιών» από τις αρχές του Ιράν για να τιμωρούνται οι διαδηλωτές «ισοδυναμεί με φόνους εγκεκριμένους από το κράτος».