Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ / IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκαν όπλα ή στρατιωτικός εξοπλισμός στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι μίλησε σχετικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επομένη της κατηγορίας που προήλθε από ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση μέσα στους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη χώρα — ισχυρισμός που απορρίφθηκε ως ψευδής από ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Σημειώσε λοιπόν, ότι η υπηρεσία του έχει εγκαταστήσει μόνιμη παρουσία σε όλες της πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για τις σημερινές επιθεωρήσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποιες από αυτές περιέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Το αποτέλεσμα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν αρνητικό», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΔΟΑΕ είναι σε θέση να «διαψεύσει κατηγορίες ότι παράνομα και πολύ επικίνδυνα πράγματα λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις αυτές», επικαλούμενος παλαιότερες κατηγορίες για τη δημιουργία «βρώμικης βόμβας».