Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια προκαλώντας — σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες — θανάτους.

Reuters: Έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη μετά από αίτημα της Πολωνίας

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη (16/11) συνομιλίες, μετά το αίτημα της Πολωνίας για ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειαζόταν χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Τι είναι το άρθρο 4

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Συμπληρώνει ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Την ανησυχία της από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τώρα τηλεφωνικά και με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας.

Γαλλικές τέλος διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην σημερινή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.