Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στο χωριό Przewodow κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την οποία πολωνικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε ρωσικούς πυραύλους.

Μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης. Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters θεωρεί δεδομένο πως η Πολωνία θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το άρθρο. Μάλιστα, υποστήριξε, επικαλούμενο δύο υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα (16/11).

Γαλλία: Το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία θα συζητηθεί το πρωί στην G20, αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πηγές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης (15/11) το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην σημερινή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.